Samopouzdanje

Razarajući efekat ‘nebitnih’ događaja

* * *


Priča Pola Morisona me je duboko dotakla. On je odrastao na farmi koja je bila u posedu njegove porodice generacijama. Njegov otac je bio prinuđen na rad na farmi od samog detinjstva, stoga je bio odlučan u svojoj nameri da Pola tretira sa mnogo više ljubaznosti. Međutim, Pol nije razumeo njegove motive i to je ostavilo tragične posledice.

Kada mu je bilo dvanaest godina, Pol je posetio drugu farmu. Na njegovo iznenađenje, farmer je rekao svom čak i mlađem sinu, (koji je možda imao deset godina) da ode do traktora i opreme i zajedno sa Polom ode da radi na njivi. S obzirom da Polov otac to nikada nije tražio od njega, Pol je pogrešno zaključio da je njegov otac imao nisko mišljenje o njemu i da mu zbog toga sigurno ne veruje. Neko bi očekivao da bi poverenje drugog farmera popravilo štetu ali nije imalo takav efekat. Tolika je moć pretpostavke osobe o mišljenju oca.

Kasnije, kako je otac u Polu primetio kreativnost i veštine koje nadilaze rad na farmi, rekao je Polu da je sasvim u redu ako bude odabrao da ne ostane na farmi. Ova dobra volja da se prekine dugogodišnja porodična tradicija za dobrobit njegovog sina bi bila predivna žrtva puna ljubavi, ali je Pol ponovo pogrešno protumačio ljubav svog oca i time je bio slomljen; što je još dublje razorilo njegovo samopouzdanje.

Pol je kao poljoprivredni mehaničar postao šegrt. Jednog dana su njegov šef i otac započeli duboku prepirku. Pol je slušao. Usred svađe, jedan od njih – bez sumnje iz ljutnje – se odjednom okrenuo ka Polu i kritikovao ga što je samo stajao umesto da radi. Ova osuda je Pola ubedila da sigurno nije dobar u svom poslu. Bilo je to više od uvrede; nastavio je da u tu laž veruje i nakon što je osvojio nagradu za najboljeg šegrta.

Jedan manji nesporazum može izokrenuti način razmišljanja osobe toliko da osoba krene da se menja u alarmantnom smeru i da postane tvrdoglavo otporna na objektivne činjenice.

Natrag

Izvor: Focus on the Family (Australija) emitovano 14. jula, 2018