Tulburarea de identitate disociativ
explicat

This webpage in English


Net-Burst.Net [logo] Net-Burst.Net

 

 

 

 

 

 

 [logo]

Net-Burst.Net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[logo]

Net-Burst.Net

Când oamenii sufer ceva atât de oribil, încât mintea lor d înapoi _i numai gândindu-se la acel ceva, putem încelege c mintea lor încearc s suprime toate amintirile evenimentului. O simpl blocare a trecutului nu ar funcciona totu_i dac unei persoane i s-ar aminti continuu de traum, de exemplu, dac trauma ar fi repetat la fiecare câteva zile. Când trauma este continu, mintea trebuie s foloseasc o abordare mai sofisticat pentru a-_i mencine sntatea psihic, acordându-_i o amânare, pe cât posibil ori de câte ori trauma nu are loc. Mintea se divide astfel încât o parte din ea este mencinut în necuno_tinc de cauz cu privire la momentele rele. În acest fel, ori de câte ori momentele rele nu au loc, o parte din minte poate funcciona fr s fie apsat de con_tienca ororilor care s-au întâmplat ieri, _i fr s paralizeze de team c ororile s-ar putea repeta mâine.

Surse adicionale de traum pot cauza o mai mare fragmentare a mincii. Avantajul fragmentrii este c îndatorirea debilitant a mincii de a încerca s fac fac în acela_i timp cuno_tincei despre toate, este împrcit în bucci mai mici, de_i tot foarte fascinante. Nu numai amintirile sunt divizate, ci cu ele se divid _i alte abilitci intelectuale. Unele abilitci pot fi replicate în alt parte a creierului, la fel cum oamenii care scriu cu mâna dreapt pot s-_i dezvolte ulterior partea creierului care le controleaz mâna stâng, astfel încât pot s scrie cu mâna stâng aproape la fel de bine cum scriu cu mâna dreapt. Totu_i, nu toate abilitcile sunt replicate. Unele prci ale persoanei sfâr_esc prin a avea abilitci pe care alte prci nu le au. Drept rezultat, oamenii cu tulburare de identitate disociativ sunt de obicei mai competenci decât realizeaz, pân devin pe deplin con_tienci de toate celelalte prci ale lor.

Cunoscut anterior ca tulburarea de personalitate multipl, termenul mai nou sun ca o bolboroseal, dar este de fapt mai semnificativ decât pare la prima vedere. Dac ai suferi, ai putea s faci situacia mai tolerabil, cutând s u_urezi cunoa_terea despre starea ta curent _i imaginându-ci c ai fi undeva unde este plcut. Aceasta se nume_te disociere _i de_i nu ar opri toat durerea, este probabil s te ajute cu adevrat. În loc s te gânde_ti c e_ti altundeva, o alternativ este s te gânde_ti la tine însuci ca fiind altcineva  cineva care nu este niciodat supus durerii respective. Ceea ce se nume_te luarea unei identitci disociative. Ar deveni o alegere evident dac, de exemplu, ai fi un copila_ ales pentru bti severe, din cauza a ceea ce e_ti  copilul unui printe abuziv.

Acest mecanism de a face fac unei situacii devine o tulburare  mai degrab un dezavantaj decât un avantaj  dac o parte din tine a ajuns s fie prins în capcan în starea disociativ _i nu s-ar putea întoarce la normalitate nici când circumstancele externe ar deveni normale. Faptul c devii permanent deconectat de tine însuci nu s-ar datora inadecvrii din tine, ci severitcii _i naturii prelungite a traumei pe care ai suferit-o _i faptului c a început în anii ti de formare.

Deconectarea continu ar avea loc dac, de exemplu, ai rmas prea speriat ca s-i îngdui s-ci aminte_ti ce s-a întâmplat când erai în stare disociat. S fii incapabil s accesezi amintiri neplcute, din punct de vedere superficial, poate s par dezirabil, dar este probabil c te va opri s te vindeci vreodat de amintirile respective. Cum ar putea cineva s rezolve o problem la care refuz s se gândeasc? S trie_ti în negare înseamn s la_i o problem s creasc. Mai mult, nu numai c vei pierde accesul la anumite amintiri, dar vei pierde probabil _i abilitcile pe care le-ai dezvoltat în timp ce erai în acea stare, _i un anumit potencial intelectual pe care îl are acea parte a ta. Deci s rmâi deconectat te-ar împiedica s fii pe deplin competent, a_a cum ai potencialul s fii, _i te opre_te s accesezi întreaga msur a capacitcii tale intelectuale.

Dac ai tulburare de personalitate multipl, vindecarea implic reconectarea cu acele prci ale tale care au devenit deconectate de tine. Falsa vindecare are loc dac o persoan este înc deconectat, dar presupune în mod eronat c nu lipse_te nimic, doar fiindc a pierdut orice cuno_tinc despre prcile deconectate.

Când creierul unui copil cre_te, devine tot mai rigid, iar abilitatea de a se compartimenta prin tulburarea de personalitate multipl se pierde, dac procesul nu este iniciat pân la aproximativ _apte ani. Totu_i, dac cineva învac tehnica atunci când este mic, poate continua s-_i compartimenteze creierul mai târziu în viac.

Departe de a fi anormali, oamenii cu tulburare de personalitate multipl, de la o vârst fraged, au descoperit o strategie mintal ingenioas de a face fac unor situacii care sunt aproape dincolo de îndurarea omeneasc. Totu_i, ea este un rspuns de urgenc la o situacie extrem. Exist dezavantaje semnificative în a rmâne fragmentat, precum inabilitatea de a apela la resursele tale intelectuale complete de a rezolva probleme _i inabilitatea de a te vindeca de traum.


Mai multe pagini în român


Pentru mai multe explicacii, vezi The Inner Child. (numai în englez)

Pentru mai mult ajutor pentru încelegerea _i vindecarea tulburrii de personalitate multipl, vezi Christian Index of Help for Dissociative Identity Disorder. (numai în englez)


Net-Burst.Net [logo] Net-Burst.Net

 

 

 

 

 

 

 [logo]

Net-Burst.Net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[logo]

Net-Burst.Net