Не можам да си простувам. Дали сум простив?

Помош, Утеха и исцелување за сите што велат:

"Не можам да простам на себе"

Олеснување за виновна совест

* * *

Од Grantley Morris

Македонски

English


Да претпоставиме дека сте поминале низ ужасни тешкотии и опасности, се обидувате да направите нешто за кое се верува дека е човечки невозможно. Мислата дека илјадници веќе се обиделе и секој еден од нив не успеал, ќе биде толку угнетувачка и обесхрабрувачка што би сакале да продолжите да го извадите тој факт од вашиот ум. Откако ќе го направите тоа, сепак, овој ист факт што никој пред вас никогаш не го сторил, ќе стане возбудлива вистина што ќе ја вкусите и за која вашиот Спасител ќе ве фали целиот ваш живот. Исто така, човечката изопаченост е неподнослива вистина додека не биде видена од перспективата на победата на Христос и чистотата што е сега наша. Ако, наместо да бегаш од него и да се обидуваш да живееш во негирање,почнеш да ја прегрнуваш оваа вистина, ќе откриеш дека она што изгледало дека е најгрубата вистина е, всушност, расфрлена со најбогатите богатства. Додека не го доживеете сами, никогаш нема да сфатите колку чудесно и ослободувачки е за мене да го презирам секој глупав изговор што би можел да го најдам за да се мислам себеси морално пролазен. Јас негирам, дека сум невин, дека никогаш не сум изговорил лоши зборови,пцости, дека никогаш не сум вкусил алкохол или не земав забранети дроги или тутун или дека немам казна за брзо возење. Наместо тоа, јас ја славам вистината дека сум виновен и достоен за пеколот како и секој насилник-убиец, а сепак, преку Христа,сум поневин од бебе.

Иако првично e ужасно, знаејќи дека сум толку лош како Сталин или Хитлер или некој што можеш да го именуваш, за мене стана драгоцена вистина. Ќе ја најдете мојата радост во оваа вистина толку неразбирлива што никогаш нема да поверувате додека не ја откриете сами. Сè што можам да направам е да ве убедам да ја истражите вистината што се чини толку страшна што никој не сака ни да мисли на тоа.

Христијанството не е за тие што бегаат. Бог им оддава почит на оние што имаат храброст да се соочат со вистината. Во славните зборови на Исус: вистината ќе ве ослободи Соочете се со своите стравови и тие ќе испарат. Бегајте од нив тие ќе ве тероризираат.

Во претходната веб-страница (која прво мора да ја прочитате за да ја добиеме целосната вредност од она што следи), го започнавме ова страшно, но возбудливо патување. Да продолжиме.

* * *

Кога фарисејот открива дека не е подобар од цариникот

Она што го прави апостолот Павле, поранешен фарисеј, толку духовно различен од фарисејот според Исусовата парабола е дека Павле конечно стигнал до точка каде што сакал да се најде на Судниот ден без морални постигнувања што би можел да ги нарече свои. Отфрлајќи го секој чин на посвета, за што другите би можеле да се фалат, ја ставил својата вечна судбина единствено стоејќи на десната страна на Бог која Исус ја нуди на сите што му веруваат.

Бидејќи бил избран,Павле можел да укаже на деценија по деценија посветеност, молитви, пост, финансиско давање, меморирање на Писмото, престижни схоластички достигнувања во библиските студии и прецизно внимание на послушноста на секоја Божја заповед. Наместо тоа, тој сметал дека сето тоа - и грчкиот збор што го употребил значи животински остатоци (остатоци од внатрешни органи од животни)!

Отфрлајќи ги како патетични, несоодветни и неприфатливи сите негови напори да му угоди на Бог, тој вложил сè на убедување дека ништо друго освен чистотата што доаѓа преку чиста вера во Исус може да го направи прифатлив за светиот судија. Тој инсистирал да ги стави сите јајца во една кошница. Таква е спасителната вера за сите нас.

Ова е премногу зачудувачко и премногу значајно за да не го цитираме пасусот целосно:

  Филипјаните 3:4-9  . . . Ако некој друг мисли дека има причини да се увери во телото, имам уште повеќе: обрежан во осмиот ден, од израелскиот народ, од племето Вењаминово, Евреин од Евреите; во врска со законот, фарисеј; за ревност, прогонител на црквата; за правната правда, беспрекорен

  Но, што и да е за мој профит, сега го гледам како загуба заради Христа. Што е уште поважно, сметам дека сè е загуба во споредба со надминување на величината на познавањето на Христос Исус, мојот Господ, заради кого ги изгубив сите нешта. Јас ги сметам за ѓубре, за да можам да го наследам Христа и да се пронајдам во него,немајќи сопствена праведност што произлегува од законот, туку она што е преку вера во Христа - правдата што доаѓа од Бога и е од вера (мое акцентирање).

Луѓето кои мислат дека се добри, се во тешка духовна опасност. Тие сакаат да се држат до сите нивни добрини и добри дела, со гордост да ги прикажуваат на Бога "моралните достигнувања" со кои се импресионирани, но во очите на Светиот Господ се несовршени и оттуѓени како одбивни за Совршениот, исто како телесна нечистотија (Исаија 64:6) . А неоснована, божествено-навредлива гордост - предност за нивните обиди да се направи добро над Божјиот бесплатен дар на правдата - е зошто Исус им рекол на првосвештениците и старешините: "Вистина ви велам, собирачите на даноци и проститутките влегуваат во царството Божјо пред вас" (Матеј 21:31).

Имаме само две опции: да го претставиме Бог со совршенството на Исусовата чистота или да го претставиме со нашите нечесни обиди. Погодете која опција го импресионира Бог!

Светиот Павле умира, а првото нешто што го гледа е ангел кој вели: "Добредојде, јас сум Уриел. Како и секој, мора да ви се суди за да бидете осуден на пеколот или да бидете вознесени во рајот. Јас сум назначен да го изградам вашиот случај за одбрана. Сигурен сум дека не треба да ви кажам колку е важно тоа што го добиваме ова право. Немаме многу време, па да почнеме. Може ли да го знам вашето име, ве молам?"

"Савле од Тарс, но сите ме викаат Павле." "Леле! Ти си големиот апостол Павле? Каква чест да ве запознам, Господине! Може ли да го добијам вашиот автограм кога ќе завршиме? Во секој случај, подобро е да продолжиме со ова. На скала од еден до десет, како би ги оцениле вашите морални достигнувања?"

"Минус десет."

"Ха! Ха! Извини,Павле. Тоа мора да е поради вашиот акцент. За момент помислив дека ми рековте минус десет!

"Тоа е точно. Минус десет."

"Оф леле”! Ќе мора да размислиме како да го претставиме ова во најдобро можно светло."

"Заборави. Не сакам мојот живот да биде земен во предвид."

"Што?"

"Мојата единствена одбрана е дека Исус умре за мене." "Но, Павле! Имаме само еден обид за ова! Потребна е најдобра можна одбрана."

"Исус умре за мене. Тоа е тоа! Немам ништо друго да понудам."

"Ништо?"

"Ништо."

"Добро, да пробаме уште една тактика. Има толку многу вообичаени гревови што скоро сите ги извршиле, но вие не. Ајде . . ."

"Заборавете”. Заедно со совршенството на Исус моите најдобри напори се ѓубре. Ништо од мојот живот нема да го импресионира Семоќниот, освен дека Исус умре за мене и ми ја предаде правдата." "Но, што е со сите затворања, откажувања и тортура што ги претрпевте заради Исус?"

"Страдањето за Исус беше незаслужена чест. Да, верувам дека Господ е толку милостив што ќе бидам вечно компензиран за нешто што сум го претрпел, но што се однесува до бегството од пеколот, единственото страдање што е вредное е она што Исус го претрпе за мене."

"Павле, мразам што ќе го кажам ова, но ќе ни треба исклучително силен случај. На крајот на краиштата, сфаќате, нели, дека ќе морате да се изјасните виновни за мачење на христијаните, обидувајќи се да ги натерате да хулат. Тоа е ужасен прекршок, и со целото твое учење тешко можеме да се изјасниме дека било од незнаење. . ."

"Да, јас сум виновен. Заслужувам пекол милион пати, но Исус умре за мене." "Значи тоа е тоа? Гледате во вечноста во пеколот и тоа е вашата единствена одбрана?" "Да."

"Честитки, Павле! Знаев дека ќе поминете! Ќе биде одлично да ве имаме во рајот! Дали би сакале да ми дадете ваш автограм?" Исто како што не можеме да најдеме спасение преку делење на нашата вера меѓу Исус и лажните богови, така не смееме да ја делиме нашата вера меѓу Исус и нашите сопствени обиди да му угодиме на Бог. Тоа би било рецепт за духовна катастрофа да се обидеме да ги ставиме нашите влогови така што ќе ставиме малку од нашата вера во единствената сила на Исусовата жртва за да бидеме прифатливи за Светиот Господ и малку од нашата вера во сопствените напори. Тоа се оние што ја напуштиле верата во нивните сопствени напори да бидат свети, кои се наменети за духовна величина и божествено совршенство, под услов тие да одат по целиот пат, со тоа што ќе ја стават целата вера во моќта на трансформирање на животот на она што Невиниот го постигнал, мачен до смрт.

Дали некој мисли дека да се издигнеме до небото, мора да му помогнеме на џамбо-авионот со туркање? Тоа е толку бесмислено како луѓето кои мислат дека мораат да му помогнат на Бога во нивната потрага кон рајот. Исто како што не можете да ги зачувате вашите влогови ставајќи една нога во авион, а другата на асфалтот, па мора да одлучите дали вашата вера да ја ставите во способноста на Исус да ве оправда пред Бога или да продолжите да се борите. Не постои Боженско неодобрување, бидејќи Исус го понесе сето тоа. Единствено што треба да одлучиме е дали да ќе дозволиме Исусовите страдања да се сметаат како на наше страдање, или дали ќе ја отфрлиме неговата жртва и ќе продолжиме да се однесуваме како да треба сами да ја понесеме вината и срамот.

Дали верувате дека Исус ги презел сите последици и казна за секој ваш грев? Вашата вечност зависи од вашиот одговор на тоа прашање. И ако му верувате, поминете неколку минути барајќи од Бога да ви го испита срцето и да ви покаже дали начинот на кој размислувате и постапувате е во согласност со тоа верување.

Да се помолиме:

  Драг Господе, Не сакам да ја навредам твојата љубов, велејќи дека не сакаш да ми простиш. Не сакам да ја навредувам твојата моќ, велејќи дека не можеш да ми простиш. Моите гревови се огромни, но не се работи за тоа.Понекогаш се чувствувам непростливо, но не се работи за тоа. Ти си Семоќниот Бог на бесконечна љубов и бесконечна моќ. Ти си Бог, кој толку го засака светот што го даде својот единствен Син, така што кој верува во него, нема да умре, туку ќе има вечен живот (Јован 3:16). Ти си Бог кој има моќ да ми прости и кој сака да ми прости. Од овој момент, се откажувам од сите обиди да бидам самиот сопствен бог и затоа те правам Бог на мојот живот. Ако мојот мал ум не се согласува со тебе, јас ќе ти верувам тебе, а не на мојот мал ум. Ако ти велиш кој верува во Исус има вечен животво, ќе верувам во тоа, а не она што мојот ум го вели. Ако начинот на кој размислувам и постапувам не се совпаѓа со начинот на кој ти ме гледаш,те молам јасно да ми покажеш и да ме потсетуваш сè додека не правам сѐ што треба за да соработувам со тебе и да станам личност каква што сакаш да бидам,радувајќи се на твоето простување.

* * *

Невини!

Во продорните очи на стравотниот свет Господ, дури и девиците кои никогаш не се допрени, се толку далеку од Божјиот стандард на апсолутно совршенство што тие - како секој човек што не е поврзан со Христос - се извалкани. Сепак, истиот Бог на непристапните морални мерила ви нарекува невини, ако му верувате на Исус за простување.

"Невини!" Изјавува судија на целото човештво: "Морално совршено од денот кога сте биле зачнати до оваа минута и за целата вечност, ако останете духовно едно со Исус".

Со семоќниот Бог во својот живот, секој ваш потенцијал е неограничен. Бог е возбуден за вас токму сега, бидејќи тој го гледа тој зачудувачки потенцијал. Сè што ти треба е да му се дадеш, да му дозволиш да ти прости, да те исчисти и да се соединиш со него за да се спојат твојата судбина и неговата судбина, твојата способност и неговата. Веднаш сте третирани како да сте свети како што е тој, и иако тоа само делумно се манифестира во овој живот, вие сте предодредени за вечноста на безгрешното совршенство.

Ние сме морално банкротирани, но секогаш кога некој станува вистински христијанин, имотот на тој човек се спојува со Божјите средства. Би било смешно да се претпостави дека спојувањето на нашите морални долгови со Божјото морално богатство може да заврши со сиромаштво. Нашиот морален банкрот е потполно проголтан од богатството на Бога, дури и повеќе од тоа кога долг од два долари исчезнува на банкарска сметка од трилиони долари. Да мислите дека тоа би можело да биде поинаку е навреда на Семоќниот Господ кој копнее да го спои својот имот со твојот. Постои само едно критично прашање: дали ние веруваме дека преку Христос ќе го добиеме неговото простување и ќе бидеме едно со Бога.

* * *

Set yourself free

  James 4:6  . . . Бог се противи на горделивите, но им дава благодат на смирените.

Во поголемиот дел од мојот живот,тие стихови ме исполнија со таков страв од опасната стапица на гордоста што се чувствував принуден да го избегнам по секоја цена. Трагично, овој став не ме одведе никаде . Моите божествени намери беа саботирани од таквото погрешно разбирање на гордоста дека сѐ што успеав беше да паднам во лажна понизност. Погрешно мислев дека би можел да го поттикнам смирението со негативно мислење за себе. На мој ужас, на крајот открив дека лажната понизност е сама по себе гордост.

Јас точно разбрав дека ако мислам дека можам да постигнам нешто со трајна вредност без Божја помош, или ако мислам дека сум доволно морален за да добијам одобрение од Бога надвор од Христовото простување, тогаш смирувањето на себеси би вклучувало да го намалам моето мислење за себе. Мојата грешка беше во погрешниот заклучок од оваа вистина дека основната состојка на смирението е да се има ниско мислење за себе.

Божјото смирение протекува не од имање ниско мислење за себе, туку од гледање на работите преку Божјите очи. Гордоста ја има смелоста да не се согласува со Бога. Тоа е да се каже дека знам повеќе од Бога на универзумот; мојот умен интелект знае подобро од Семоќниот; Бог на вистината не е во право,а јас сум во право Бидејќи Бог на љубовта те гледа како сакан, а вистинската понизност вклучува преземање на Божјата проценка за сè како евангелие, понизноста бара од тебе да се гледаш себеси достоен за љубов. Ако Бог те гледа низ очите на љубовта, како се осмелуваш да се видиш себеси во поинаква светлина, како да е твојата перспектива во право, а твојот Творец и Спасител не е? Ако Бог ти простува, да одбиеш да си простиш, треба да имаш храброст да кажеш дека имаш повисоки морални мерила од судијата на целата земја; дека си посвет од Светиот Господ. Зарем тоа не е врвот на гордоста? Избегнете ја оваа смртоносна стапица.

Направете го Бог ваш Бог согласувајќи се со него. Тој вели дека сте Божја праведност (2 Коринтјаните 5:21). Се осмелуваш ли да се возвишиш над Бога со несогласување со него? Престанете да се ранувате со тоа што ја расипувате вашата вера со лага, со што ќе го ограбите Бог со верата што треба да се вложи во него. Одбијте го грешниот, полн со гордост пат, која измамливо изгледа понизно, но всушност значи дека знаете подобро од Семоќниот. Ослободете се.Прегрнете ја Божјата вистина.

* * *

Промени го животот со молитва

Еве молитва која ви предлагам да ја прочитате на Бога, ако навистина го мислите тоа.

  Помогни ми да продолжам да се сеќавам на фактот дека ти си Бог и тоа те прави сосема подобар од секој што сум го запознал. Го мразиш гревот со интензитет и омраза над човечката способност дури и да замисли, а сепак, со подеднакво возбудлива страст, копнееш да им простиш на грешниците. Не можам да дојдам до тебе Светиот Бог кој го мрази гревот велејќи: "Сакам да ми дозволиш да продолжам да грешам. Дозволи ми да го имам задоволството од гревот, но не и казната за гревот. "Не можам да му кажам на Исус:" Сакам да продолжам да уживам во гревот и сакам да страдаш поради сите маки што ги создаваат моите гревови."

  Бидејќи не се само "големите" гревови кои можат да ме испратат во пеколот,очајно ми требаш за да ги отстраниш моите гревови - не само гревовите што ги мразам, туку гревовите што ги сакам. Иако задоволството на гревот е само исечок од картонска плоча од исполнетоста и радоста што ја нудиш, и во секој случај ме уништува, толку сум зависен од инфериорноста што дел од мене не сака да молам за ова, но знам дека морам. Не може да има никаква духовна корист за мене што ми е жал за некои од моите гревови што го убија мојот Спасител ако сум среќен поради другите мои гревови што го убија мојот Спасител. Морам да се одречам засекогаш од секое грешно задоволство и те молам да ми помогнеш да го направам токму тоа.

  Како цариникот, во параболата на Исус, сфаќам дека сум за осуда и без изговор. Ослободен од маките на мојот грев, сè што можам да го кажам е: "Боже, помилуј ме, грешниот".

  Тоа, учеше Исус, е се што направи тој човек. Веднаш, тој стана толку свет во твојот праведен суд што во споредба со фарисејот кој постеше и кој се снеташе себе за светец,беше злобен грешник. Не само што ме зачудува, тоа не изгледа како што треба. Моите беззаконија се толку големи што заслужуваат ужасно казнување. Но, твоето Слово потврдува дека сите мои гнасни дела навистина ја заслужуваат страшната казна. Единственот Безгрешен на човештвото - чие совршенство мистериозно ја надминува дури и невиноста на бебето - доброволно беше злоупотребуван, измачуван и убиен заради моите грешки. Не се осмелувам да те навредувам со тоа што имплицирам дека твојот единствен Син, кој почина за гревовите на светот, не страдаше доволно за да ме убеди дека моите гревови се крајно простени. Повеќе нема да ја правам Исусовата смрт бескорисна одбивајќи да ја прифатам неговата маченичка смрт како адекватно плаќање за моите престапи. Јас нема да те изневерувам одбивајќи да си простувам, како да имам повисоки морални мерила од Светиот судија на целиот свет кој ме прогласува за невин. Гледам дека цариникот не направи ништо, освен што беше уништен од тежината на своите гревови и очајно викаше за милост. Ако отиде дома оправдан, тогаш јас, исто така,ако жалам за моите гревови сум оправдан исто како да не сум грешел Ако благочестивиот фарисеј, кој давал десетина, го пропуштил тоа,бидејќи верувал на сопствената доброта, а цариникот измамник ја освоил светоста што ја дава Бог, напуштајќи ја верата во себе и верувајќи во твојата добрина, тогаш божествената светост е моја. Како и големиот апостол Павле, мојата вера не е во мојата праведност, туку во правдата на Божјиот Син, кој ја зеде мојата казна и ме очисти со неговата чистота. Затоа, Писмото вели: "Јас станав Божјата правда" (2 Коринтјаните 5:21).

  Твоето Слово вели дека како ќе им судам на дргите,така ќе ми судиш; колку им простувам на другите е толку ќе ми простиш. Бидејќи ми треба твојата милост кон мене, очајно ми треба да ми помогнеш да бидам милостив кон другите.

  Има луѓе кои ме повредиле неизмерно што ми должат повеќе отколку што можам да опишам. Сепак, Исусовата парабола за непростливиот слуга наведува дека мојот долг кон тебе е многу поголем од она што ми должат тие луѓе (Матеј 18:23-35). Тоа се спротивствавува со мојата замисла, но мора да е вистина. Нивните гревови ме повредија повеќе од што можам да кажам до зборови, но некако моите гревови го повредија невиниот Син Божји уште повеќе. Јас сум свесен за големината на гревот, бидејќи сум толку чувствителен на болката што ја нанесоа на мене, но сум толку нечувствителна на болката што ти ја нанесов. На луѓето на кои ми е тешко да им простам, ја заслужуваат вечната мака во пеколот. Но, и јас.

  Јас ти ги прикажувам оние што ме погодија толку ужасни. Покажи им колку е силен гревот против мене и против тебе. Исполни ги со длабоко жалење. Некa го презираат она што го направиле. Нека не грешат повеќе. Нека те молат за прошка и промени ги во сосема поинакви луѓе кои се кротки, нежни, добри, љубезни, и внимателни, исто каков што јас сакам да бидам. Иако не заслужувам, благослови ме над моите соништа. И благословувај ги оние што ме повредиле исто колку што ме благословуваш мене. Ти благодарам што твојот копнеж да ми простиш и благословиш е далеку поголем и почист од мојата молитва за благослов за оние што ги презирам. Сепак, ти благодарам за милостивото ветувањето дека ќе ми простиш,бидејќи се молам за благословот на овие луѓе.

  Помогни ми да разберам. Твоето Слово вели дека Ти, Најсветиот од сите, живееш во најслабиот верник, како што живееше во Најсветата Светост на старозаветните времиња. Како, тогаш, јас да не бидам ништо друго освен врвот на светоста ако Ти, Семоќниот Свет Господ, избра да живееш во Мене, со што ме правиш твој храм и Светост на Светоста? Посакувам да бидам чист како девиците,невин како дете, но сега сфаќам дека во твојата непоколеблива љубов и сила ми даваш многу повеќе од ова - повеќе, всушност,отколку можам да сфатам. Дури ни девици ниту мали деца не ги достигнуваат твоите високи стандарди на совршенството, но ти ми го нудиш врвот на чистотата што дури ни тие не можат да го достигнат.

  Да бев најкорумпирано и оскверанато лице на планетата, ќе ме направеше чист како кристал во моментот кога искрено ќе побарав прошка и безгрешност поради што Исус умрел за да ме почитува. Од друга страна, ако бев арогантен и претпоставев дека немам потреба од прочистување преку Исус, не ќе можев да ја избегнам вечноста на пеколот, дури и ако сум најдобар, најблагороден човек Без Исус, најдобрата личност е осудена на пропаст; со Исус, најлошото лице се радува на небото, ако лицето има вистинско каење за сите престапи и го предава својот живот и духовна судбина во рацете на Исус.

  Бидејќи Исус ми дава морална добрина што никој човек не може да ја достигне, бесмислено е за мене повторно да се споредам со другите. Не можам да гледам на никого затоа што, ако не беше за Христовиот незаслужен дар што слободно ни се нуди, ќе бев осквернат, како и оние што сум во искушение да ги презирам. Ниту, пак, можам да си помислам дека сум морално инфериорен во однос на некого, зашто Христос ме облече во совршенство - и никој не можеше да го надмине Христовото совршенство. Никогаш повеќе не треба да се обидам да го спомнувам минатото во обид да обвинувам,затоа што Исус ја понел сета вина. Не морам да судам затоа што Ти, судијата на небото и земјата, ме прогласуваш за невин за сето она што некогаш го допре мојот живот - од најголемото до најмалото нешто.

  Не се осмелувам да судам никому, бидејќи сите благослови што ги истураш врз мене доаѓаат преку Исус од твојата љубов кон мене, не поради моите морални достигнувања. Штом заедно со сите на оваа планета заслужувам пекол, како можам да побарам да им ја дадеш казната на другите што ја заслужуваат, без да барам да бидеш доследен и да ми ја дадеш вечноста во пеколот што ја заслужувам? А сепак, во мојата самоправедност, тоа е она што понекогаш го правев. Ти благодарам многу за милостивото одложување на моето барање, додека не видов дека е чиста глупост барањето правда кога ми треба милост. Се каам дека некогаш го посакав тоа. Помогни ми да бидам милостив кон другите што заслужуваат пекол како што си ти со мене. Преку Исус, ме преобрази за да можам да ја држам главата високо, не само меѓу Светците, туку и во твоето присуство. Прости ми што мислев за себеси дека сум втора класа кога Христос умре за да ме третира како дел од Боженствено Кралско семејство - возвишен син / ќерка на кралот на кралевите. Помогни ми да врежам во мојата глава дека величествениот, вечен Син Божји, преку кого и за кого се создаде сè што постоеше, го понесе мојот срам и вина за да можам да ја имам неговата чест. Без Тебе, јас сум оган кој би предизвикал хаос и уништување. Но, јас не сум без тебе. Така што како оган ќе донесам топлина и расположение. Без Тебе, јас сум бескорисен како четка без уметник. Но, јас не сум без тебе. Заедно, ќе создадеме божествена убавина што ќе го зашемети небото и земјата.

  Помогни ми да престанам да размислувам и да постапувам како да возвишениот Господ никогаш не го размени местото со мене на крстот. Ми треба твоето натприродно зајакнување за да ги сфатам чудесните импликации и да живеам во радосното чудо на сето тоа. Нека сето она што го направи за мене - и сè што сега сум во Тебе - потоне длабоко во мојот дух додека целосно не сум исцелен/а.

* * *

Верата е клучот

Или една, искрена молитва ве прави чисти, блескајќи со Божја слава - Божјата праведност, вели 2 Коринтјаните 5:21 - или Исус бил измамен будала што умре за вас. Во што ќе се одлучите да верувате?

Видете се себеси вака:влегувате во зграда која гори за да спасите некој што го сакате повеќе од вашиот живот. Заштитувајќи го со своето тело, страдате од ужасни изгореници за да ја однесете на сигурност, каде што се борите за воздух,животот полека излегува од вас. Но, вреди да се издржи секоја болка, бидејќи љубовта на вашиот живот е сосема недопрена од огнот. Се што е важно е дека таа е неповредена Потоа, згрозена од вашите рани, таа вели: "Јас не заслужувам таква љубов!" Гледате во ужас додека се враќа назад во огнот и се убива; кршејќи ви го сцето со својата смрт и правејќи го вашето страдање целосно залудно. Кога имаме потешкотии да го прифатиме Божјото простување, се наоѓаме на работ да му го правиме истото на нашиот херојски Спасител. Да не дозволиме агонијата на Исус да биде залудна!

Ако продолжите да се удирате себе со вашите гревови, Исус страдал за ништо. Тој страшно страдаше за да ви даде право на пристап до сите богатства на Бога. Заради него, ние мора да одбиеме да ја отфрлиме таквата скапа жртва. Преку чиста љубов тој смета дека вредите. Заради Исуса – за доброто на Оној што страдаше за вас – престанете да се камшикувате себе!

Христос беше измачуван до смрт заради целосна казна за вашите гревови. Или ја ставате својата целосна вера во ова, или Христовото страдање за вас беше залудно и мора да страдаш за своите гревови, што би значело вечност во пеколот. Не постои средина. Затоа, ве молам, потполно да се откажете од каква било идеја за казнување на себеси и живејте во неограниченото простување на Христос. Простете си.

Моето срце се крши за вас, ако како и многумина од нас, тепањето себе си стана толку длабоко вкоренета навика што ја сметате за крајно тешка за да престанете. На Исус исто така му било тешко на крстот. Заради него, направете го она што е потребно и продолжување со напорите за да престанете да се измачувате себе.

Тој беше измачуван до смрт за да го размени вашиот грев за неговата безгрешност. Тој ја зеде вината и ти ја дал својата невиност. Дали би се осмелил да го фрлиш сето тоа, отфрлајќи ја како нешто бесмислено неговата агонија за тебе? Израдувајте го со уживање во простувањето. Почитувајте го неговиот праведен суд со тоа што одбивате да се видите на друг начин, освен преку неговите љубовни, простувачки очи. Ако Бог е вистина, тогаш одбијте да го навредите со тоа што ќе се однесувате лошо кон себе како тој да има инфериорни морални мерила или дека е глупаво залуден со тоа што ве прогласил за чисти и свети. Повеќето христијани живеат во просечност на постоењето, безначајно малку разбирајќи за расипливоста на своето минато,ниту за славнотоста на нивната сегашност.

Ако ве привлекла оваа веб-страница, шансите се дека сте биле благословени со првата половина од равенството – со посебен увид во тоа колку би биле ужасно одвратни во Божјите очи без Христовото чистење. Сосема е можно, овој увид да е малку искривен. На пример, можеби сте се чувствувале виновни за нешто што не сте го направиле, или не сте сфатиле дека и покрај тежината на вашето престапување, не сте биле повеќе дегенерирани од другите луѓе. Меѓутоа, иако можеби било неоправдано, чувството на вина е соодветно за секој од нас додека не ја вложиме нашата вера во натприродна сила на Исусовата жртва за да нѐ прочисти. Свеста за вината му дава на човекот значајна духовна предност, како што тоа го правеше и за собирачот на данок, над сите "добри" луѓе. За ова откровение да ни користи, сепак, вообичаено е нечии чувства да не се совпаѓаат со духовната реалност. Фарисејот во споредбата на Исус очигледно почувствувал дека Божјата одобрувачка насмевка е на него, кога во реалноста Бог бил жалел поради ароганцијата што доведе фарисејот да верува во неговите сопствени обиди за морална совршеност, а не во Божјото морално совршенство. Од друга страна, даночниот собирач, рекол Исус, "стоел на растојание. Тој дури и не гледал кон небото ". Гледањето кон небото било вообичаената положба за молитва во времето на Исус. Тоа е како овој човек да бид толку сигурен во Божјото незадоволство што не можел да се присили дури и да гледа во Божјата насока. Всушност, Господ бил воодушевен од него, бидејќи неговата желба за безгрешност била вистинска. Исто така, без оглед на тоа дали сме лицемери или искрени, благочестиви или измамници, секој од нас има чувства кои честопати не се во чекор со духовната реалност. Еден пилот ќе падне ако верува во своите чувства за аголот на авионот, наместо да се потпира на инструментите на авионот. Исто така, христијаните паѓаат додека не престанат да веруваат во нивните чувства и да учат наместо тоа да се потпрат на Словото Божјо.

Нешто несекојдневно се случило кога цариникот го молел Бога за прошка, ужаснат од својата очајна потреба од простување, или како Павле, ја стекнавте целата ваша вера за прочистувачката моќ на Исус, прифаќајќи ја целосната казна за вашето злосторство. Веднаш, вашиот статус се раширува на небото, оставајќи ја вашата стара морална состојба толку многу заобиколно зад тоа, заедно со секој друг христијанин, навистина ви е потребна божествена психијатриска помош за да го сфатите и најмалиот дел од онаа големината на она што ви се случило. (Ефесјаните 3:19-20; 1 Јован 3:1-2).

Ние христијани сме сиромашно воодушевени, бидејќи сметаме дека имаме наследено 10.000 долари, кога всушност добивме една милијарда долари. Разликата помеѓу кој мислите дека сте и кој навистина сте е толку сериозна и толку подалеку од нормалното разбирање дека додека некои психијатриски пациенти имаат заблуди со величественост - претпоставувајќи дека се смешно поважни отколку што навистина се, - ти и јас страдаме од спротивниот проблем . Психијатриската дефиниција за заблуда е лажен поим што не може да се измени со размислување. Затоа можев да напишам милион зборови и импликациите сепак нема да стигнат дома без натприродно откровение. Голема задача на Светиот Дух е да ни помогне да ја сфатиме големимата на чудесните работи што ни се случуваат (Јован 16:14; 1 Коринќаните 2:9-15; 1 Јован 4:13; Ефесјаните 3:3-5; Јован 14:26; 16:13). Она што се случи е толку далеку над нашите очекувања дека дури и откако малку се осврнуваме на тоа што сега сме, постојано се враќаме на нашата стара само-слика. Вие сте толку различни од она што некогаш сте биле што ќе биде долга, тешка битка само за да го смените вашето размислување додека вашето размислување не е постојано, дури и во вистинската насока. Тоа е толку фрустрирачки лесно да се ослободиме од вистината за Божјиот поглед на себеси и да се вратиме назад во нашето поранешно депресивно размислување. Продолжете да се молите за откровение. Продолжете да се обидувате да ја подигнете вашата вера повисоко. Продолжете со отфрлањето на милион сомнежи. Проследете го умот со славната вистина што ќе ве ослободи. И одморете се во сигурноста дека Семоќниот Бог кој вложи сè - дури и смртта на неговиот скапоцен Син - за да се осигура дека ќе го направите тоа. Нашиот тековен начин на размислување и само-сликата го одземаа целиот наш живот за да се формираат и зацврстат. За да го смениме ова и да создадеме нова слика за себе, која одговара на тоа како Царот на царевите нè гледа, е долг и макотрпен процес во кој е перверзно лесно да се лизнеме назад во нашиот стар начин на размислување. Во Божјите очи се сменивме од расипано дете од ѓаволот до возвишено Божје дете во блесок. Меѓутоа, за да го достигнеме тоа во начинот на кој гледаме, сепак, е доста напорно. Всушност, ние ќе треба да продолжиме да работиме на тоа до крајот на нашиот живот.

Еден млад човек заклучил дека Бог сакал тој да стане млад пастир и одлучил да не оди на универзитет, туку да остане вклучен во својата младинска група. Утредента, кога бил на работа, стигнало до него Писмо, од никаде, заедно со сеќавањата за минатиот пркосен бунт против Бога, предизвикувајќи да се чувствува непростлив. Тој бил преплашен и премногу долго размислувал за самоубиство. Во почетокот било многу полошо. Бидејќи дури и да размислувал за Бог, го терало да се чувствува осуден, тој го избегнувал Бог. На крајот тој малку се разбудил и почнал да се бори со чувствата на безнадежност и да се доближи до Бога. Сепак, тој ми напиша:

  Јас само би сакал молитва дека Бог ќе го отстрани стравот дека сум пепростлив.

Јас одговорив:

  Не верувам дека тоа е начинот на кој Бог работи, мојот пријателе. Тоа би било Бог да се откаже од тебе и да заклучиш дека си со духовна слабост. Бог верува во тебе. Тој верува дека го имаш она што е потребно за да бидеш духовен гигант, што значи да се држиш до верата кога се чини дека сè во тебе го крикнува спротивното.

Значи, иако е соодветно да се затвори со повторување на дел од она што го откривме претходно, тоа нема да биде доволно. Многу од овие страници треба да се читаат и да се молат одново и одново ако вистината е да не ослободат од длабоко вкоренетите убедувања што можеби некогаш биле вистинити, но сега се опасни лаги кои доминираат во нашето размислување година по година.

Без оглед на тоа дали мислите дека сте простлив, светиот Господ ве гледа како простлив, бидејќи Исус, Невиниот, доброволно ја презеде сета вина за себе за секое нечесно нешто што некогаш се случило во вашиот живот, од најстрашните до најситните морални лизгања. Тој ги смени местата со вас за да може да страда за вашата вина и може да бидете почестени со својата невиност.

Сè што е потребно е да се признае себеси и на Бога дека ви е потребно исчистување преку Исус и да се стави целата вера што може да се собере во она што Исус го постигна на крстот со преземање на целосна казна. Потоа, како невеста украсена во извонредна, буквално надвор од овој свет наметка, сте облечени во беспрекорно совршенство на Господ Исус, без оглед на вашето минато. Семоќниот, полн со бескрајна моќ и бескрајна љубов, нема само умна способност да ве преобрази во некој од непроценлива убавина, тој е поттикнат од фантастичен копнеж да го стори тоа. Тој е скулптор кој ужива во прикажувањето на својата вештина земајќи го она што арогантните го презираат како бескорисни камења на карпи и создавајќи ги во извонредно исклучителни уметнички дела. Вие сте неговиот скапоцен камен, неговото богатство, неговата радост, и денот ќе дојде кога целиот универзум ќе види и ќе застане со стравопочит додека го манифетирате неверојатното совршенство што Семоќниот секогаш го гледал во вас. Во Христа, вие сте единствени, незаменливи, врвот на божествената уметност. Го правите горд Бога. Во вас, Божјата слава е прикажана за сета вечност.

Još Македонски hrišćanskih stranica od istog autora

There’s More:
Jesus’ Astounding Power to Bring Good Out of Sin


Back to Previous Page

Warning: These Pages Won’t Help Everyone

Some people terrified about being unforgivable just need Bible-based reassurance or an explanation of a disturbing Scripture. If vast amounts of rational support and biblical exposition are the answer, keep following the links. Many Christians, however, presume this is what they need but it turns out that no amount of biblical proof or sound, theological argument or even spectacular spiritual experience can put their minds to rest. If you have already sought much help but worries keep resurfacing, you most likely need a totally different approach. You should skip these pages (you can return later if you wish) and go straight to Scrupulosity.

Not to be sold. © Copyright, 2005, 2016 Grantley Morris. Not to be copied in whole or in part without citing this entire paragraph. Many more compassionate, inspiring, sometimes hilarious writings by Grantley Morris available free at the following internet site www.net-burst.net Freely you have received, freely give.


Would you like to write to the author?

[E-mail] Click the icon, or E-mail by the method of your choice: guilt@net-burst.net

Vital Help

  Lest you lose your place when following links
  please bookmark or note the web address of this page

The Beginning The only way to not miss any of this feast of uplifting webpages about false guilt is to start at Feeling Condemned? There’s Hope! and follow each link. You won’t regret it!

Feeling Rejected by God An important part of this series of webpages

Unforgivable? The part of the series that deals with the unforgivable sin

Testimonies They thought they were unforgivable

Scriptures Some of the vast number of Scriptures proving that you can be forgiven

How Much Does God Love Me? Your Personal Revelation of God’s Love A separate, very important series

Demons The beginning of a series of webpages

Dealing with Depression and Discouragement

God & Suffering Coping with fears that God might be harsh and unloving

Becoming a Winner Breaking addictions and besetting sins

Encouragement When You Feel Defeated

Index to Entire Site A treasure trove of stimulating, compassionate, often humorous, webpages for Christians by the same author on a vast number of topics. This website is enormous!

Scripture quotations are from the New International Version © Copyright, 1978 by New York International Bible Society

[Much More!] [E-Mail Me] [My Shame]