Ти си простлив! Вие може прости си Како да си простите.

Простување на себе си е лесно

Чудесниот мир за виновната совест

чистотата обновена

* * *

 Од Grantley Morris

Македонски

English


Тоа што ќе ви го откријам е толку зачудувачки што е речиси несфатливо. Ако го барате Бога додека вистината конечно не ве удри, и потоа и дозволите да потоне во вашите најдлабоки делови делови,ќе дојде време кога таа ќе експлодира во вас. Тогаш ќе разберете зошто е таа најослободителната вистина во универзумот.

Без разлика колку се сериозни твоите престапи, има толку надеж за тебе исто како вината да е само измислена. За да ги сфатиме импликациите, ајде, со три параграфи, да ја истражиме лажната вина.

Константен прилив на луѓе ме контактира, бидејќи се оптоварени со вина поради "гревови" што тие дури и не ги извршиле. Некои чувствуваат непотребна вина поради тоа што биле заведени кога биле премногу млади за да разберат, или затоа што биле принудени кога биле постари. Други се чувствуваат виновни затоа што страдаат од ужасно искушение или лоши мисли кои не потекнуваат од нив туку од искушувачот. Премногу е тешко за овие луѓе да сфатат дека се невини за работите што ги мачат. Кога - често после маченички години на осуда - конечно ги удира дека не биле виновни, нивното олеснување е неописливо. Сепак, вистината е многу повозбудлива отколку што можат да сфатат.

Од друга страна, постојат невини луѓе кои сакаат да веруваат дека се виновни. Тие можеби не се свесни за тоа, но овие луѓе мислат дека се заглавени во ужасна и поразителна ситуација: да се обвинат себеси за трагедија на која немале контрола е измачувачки,а сепак да не се обвинуваат себеси се чини уште полошо. Да си признаат на себеси дека можат да преминат преку ужасните работи кои им се случиле, што тие не можат да ги спречат,им наметнува застрашувачки заклучок дека трагедијата е лоша, или полошо,тоа што го претрпеле порано,би можело(теоретски) да се случи повторно.

(малку повеќе за ова, видете трагедии и вина.)

Сепак, дури и ако луѓето сакаат да се придржуваат кон верувањето дека нивниот грев ја предизвикал трагедијата, сепак можат да пронајдат огромно олеснување читајќи понатаму, бидејќи објаснува како Христос целосно ги ослободува од сите минати гревови, без оглед на тоа колку биле одговорни. Со превемањето на сета вина на себе, Христос на сите ни дава слобода да си дозволиме да се чувствуваме невини како што би биле, ако бевме сосема невини, дури и ако бевме сосема грешни.

Основата на Божјата љубов за секој од нас не е во тоа дека она што ни се случило не било наша вина или дека нашите гревови се оправдани. Божјата љубов не се темели на она што сте го направиле или не сте го направиле. Тој ве сака затоа што ве сака. Вие си толку многу сакани, дури и ако секоја нечесна работа која ве допира била ваше дело, Бог сѐ уште копнее да ве направи почисти и од девиците,поневини и од невините, во неговите очи.

Лесно е за Семоќниот Господ, за кого ништо не е невозможно, да ве преобрази, да ве засвети со свето совршенство и ненадмината чистота, почестени и восхитувани низ целата вселена заради вашата уникатност и извонредна величенственост. Внимателно размислете за таа реченица. Може ли Бог на бесконечна способност навистина да го стори тоа за вас?

Ова не е празен сон. Господ нема само сила над сите наши најлудни соништа, туку подеднакво несфатлива љубов. Тоа значи дека Семоќниот Бог не само што има сè што е потребно за да ве направи незамисливо славни, туку има огромен копнеж да го направи тоа за вас. Тој е скулптор кој ужива во прикажувањето на својата вештина со земање камења и карпи,кои сите други ги отфрлиле како бескорисни и да ги претвори во извонредни уметнички дела. Вие сте неговиот скапоцен камен, неговото богатство, неговата радост и кога конечно ќе го комплетира ремек-делото, целиот универзум ќе го види она што тој секогаш го гледаше во вас, воздивнувајќи со стравопочит. Во Христа, вие сте уникатни, незаменливи, совршенството на божествената уметност. Го правите горд Бога. Во вас, Божјата слава е прикажана за сета вечност.

Сè што е потребно е да се признае себеси и на Бога тоа - заедно со сите на оваа планета - дека треба да се исчистите преку Исус. Потоа, како невеста украсена во прекрасна, буквално надвор од овој свет наметка, сте украсени со беспрекорното совршенство на Господ Исус, без оглед на тоа колку е добро или непријатно твоето минато.

Без оглед на тоа дали се сметате себе за простлив, Светиот Господ ве гледа како простливи. Судијата на целото човештво ве гледа како достојни за прошка, бидејќи Исус,невиниот, доброволно ја презеде сета вина на себе за се што ве вклучува вас - не само страшни искуства на кои се сеќавате, туку сето она што ви поминало низ умот, до најситните, морални лизгања. На крстот, возвишениот, светиот Господ, го смени местото со вас, за да ви биде дадена највисока чест поради невиноста која ви е доделена. Безгрешниот Син Божји ја зеде врз себе цела ваша нечистотија и ги стави на вас целата своја чистота, правејќи ве светилник на чиста светлина, неодоливо привлечна за Најсветиот. На крстот Исус плачел дека Бог го оставил. Како што вашите несовршености го доведоа Таткото во одбојност од Синот, така Исусовата совршеност го поттикнува Таткото да брза кон вас како како пчела кон мед.

Стандардите на Семоќниот се толку строги што за Бог да ги прифати најсветите меѓу нас, нема да е потребно поголемо чудо за да ги прифати и најрасипаните. Кога станува збор за Бога што ужива во секој од нас, критичниот фактор никогаш не би можел да биде она што сме го направиле; секогаш мора да биде она што го направил светиот Син Божји. Тој го апсорбира целиот ваш срам во сопственото битие и ви ја даде целата своја слава.

  2 Коринтјаните 5:21 За оној што не знаеше за грев, тој направи грев во наше име; така што во него можеме да станеме Божја праведност.

Распнатиот Христос ги зеде сите наши гревови за ние да можеме да ја добиеме сета негова безгрешност. Доброволно се пријавил на Бога да го третира како најголем грешник, за да може Бог да се однесува со нас како совршенство на светоста. Како што сигурно Вечниот Син го добил она што го заслужувате, така вие ќе го добиете тоа што Вечниот Син заслужува.

* * *

Нашето минато не е важно?

Нашето најчесто недоразбирање за интеракција со Бога е да претпоставиме дека чувствата на Возвишениот за нас се засноваат на тоа колку сме добри. Во реалноста, нашето минато однесување нема никакво влијание врз тоа како нè третира Бог. Кралот на царевите ги прифаќа луѓето не заради тоа колку се мали нивните гревови, туку заради големината на Христовата жртва. Христос страдаше така што нашите неуспеси би можеле да се избришат во блиц. Сѐ што е важно е дека ја исполнуваме Божјата радост така што ќе му дозволиме да го стори тоа.Со неопислива цена за себеси, нашиот Господ го направи тоа толку лесно за нас што ние се сопнуваме над тоа бидејќи ни изгледа премногу добро за да биде вистина. Но, Бог е добар ! Ние постојано се прашуваме дали сонуваме бидејќи нашата верзија на реалноста е кошмар на живеење со луѓе, од кои сите се осквернати од себични, нечисти мотиви и соодветно на тоа се однесуваат едни спрема други.. Семоќниот е надмоќен од нас, не само во моќта, туку и во секој друг аспект на моралното совршенство. Тоа значи дека неговата великодушност, несебичност, љубезност, простување и слично, е неверојатно супериорно во однос на сѐ што сме имале досега.

Значи, без никаков трошок за нас, Бог сака да го избрише од нашето небесно досие секој морален лист. Сè што му е потребно е наша дозвола да ни ги дари сите неверојатни благослови од Христовата жртва. Тој бара наша дозвола, бидејќи тој не одлучи да делува како некој страшен тиранин, туку како некој што ги почитува нашите желби. Се што треба да направиме е да се согласиме со Бога дека ни е потребно нашите морални неуспеси да бидат отстранети од небесните досиеја и дека Исус го постигна тоа преку страдање во целосната казна што нашите гревови ја заслужуваат.

На еден човек му било понудено претседателско помилување, но под услов да ја признае неговата вина. Тоа е ироничната ситуација во која се наоѓаме. Кога ја признаваме нашата вина, Бог не декларира за невини. Ако, од друга страна, постојано се обидуваме да се убедиме дека сме невини, ќе ни се суди за секој наш грев. Ова е нешто што Исус го проповедаше одново и одново. Еве еден моќен пример:

  Лука 18: 10-14 "Двајца мажи отидоа во храмот за да се молат; еден беше фарисеј, а другиот беше собирач на данок.

  Фарисејот застана и се молеше за себе: "Боже, Ти благодарам,што не сум како останатите луѓе, изнудувачи, неправедни, прељубници, па дури и како овој цариник.Постам двапати неделно. Давам десетина од се што добивам ".

  Но,цариникот, стоејќи подалеку, не ги ни подигнал очите кон небото, туку се удри во градите и рече: "Боже,имај милост кон мене, грешниот!"

  Ви велам, овој човек отиде во својата куќа оправдан, а не оној; зашто секој што се воздига ќе биде понижен, но кој се понизи, ќе биде воздигнат ".

Дали гледате? Единствените луѓе со морал се оние кои се згрозени од сопствената грешност. Сите други се толку измамени за да бидат надвор од надеж, освен ако и тие, исто така, на крајот станат разочарани од свеста за сопствената расипаност.

Користејќи го фарисејот за да ја илустрира својата поента, Исус открива дека некои луѓе се непростливи. (Тоа не е да се каже дека тие никогаш не би можеле да се променат и оттаму да бидат простени, но се додека тие постапуваат како фарисеите, не моженда им биде простено). Она што ги прави непростливи не е суровоста на нивниот грев - секој би рекол дека фарисејот е многу помалку грешен од даночниот собирач. Тие не добиваат прошка едноставно затоа што мислат дека немаат потреба од простување и затоа не се грижат ни да го побараат.

На пример, она што ја прави хулата на Светиот Дух непростлива не е големината на гревот, туку фактот дека верува дека Исус, единствениот Личност што нуди божествено простување, не е во релацијаа со Духот Божји, туку со ѓаволот.Никој кој верува дека Исус е од ѓаволот,би сонувал воопшто да побара прошка од Бог преку Исус.

Секој што бара со вера во Исус, прима.На Фарисејот никогаш не можеше да му се прости во овој живот или следниот, додека тој никогаш не помисли да побара прошка. Без оглед на тоа колку е близу до безгрешност еден човек, не може да му се прости ако не побара прошка. Без разлика колку се одвратни гревовите на човекот - вклучувајќи го и хулењето на Свети Дух – секому може да му се прости ако таа личност искрено го бара тоа со вера во Исус. Секој што го прави ова повеќе не го хули Духот. (Неговата вера во Исус покажува дека тој сега верува дека Исус е оној со Духот Божји). Оваа промена на срцето значи дека тој веќе не е непростлив.

Нашето минато е ирелевантно. Иако Исус ги избрал најсоодветните карактери за неговата приказна, улогите можеле да се сменат, додека добриот фарисеј бил уништен од неговата грешност, и мамењето, собирачот на даноци што ги мамел со пари, исполнет со изговори и самоправедност. Она што е важно не е нашето минато, туку нашата свест дека, без оглед на тоа колку добро или лошо изгледаме во споредба со другите луѓе, во однос на Бог, секој од нас е ужасно зол.

Сите сме биле одвратно лоши, но само неколку од нас тоа го сфаќаат, и колку повеќе го разбираме, толку повеќе Бог копнее да нè возвиши.

Засилена Библија го вели следново:

  Псалм 34:18 Господ е близу до оние што имаат скршено срце, и ги спасува оние кои имаат скршен дух.  .  .  .

Кога ќе не совлада тежината на нашите престапи, може да се плашиме дека Бог нѐ напуштил, но тој е всушност поблизок од кога и да е со нас. Додека сме во таква состојба,можеби ќе почувствуваме дека Бог е лут на нас,а всушност во реалноста тој е полн со нежно сочувство кон нас. Како и изгубената овца во параболата на Исус, Господ сочувствува уште повеќе за секој што се чувствува повреден/а од својот грев отколку за безброј "светци" кои, иако се посебни за него, не се чувствуваат повредено

Бог навистина може да биде лут кога сме во пркосен бунт против него, но сепак ова е манифестација за тоа колку сме важни за него. Како што е предложено во книгата Јов, погледнете на ѕвездите: дали се преселиле од нивното место кога грешите (Job 35: 5-6) ? Тоа е само затоа што тој нè љуби,дека нашиот грев влијае врз Бога.

Господ можеби бил вознемирен, но во моментот кога се движиме од пркос кон тага над нашиот грев, неговото срце се топи.

Детето бега од дома. Неговата мајка е избезумена од грижа. Долго време ја гледа грешката на неговите патишта и очајно сака да се врати дома, но останува да се крие, преплашен од гневот на својата мајка. Тој е радоста на нејзиниот живот, но тој е премногу млад за да ги сфати импликациите. Тој очекува најлоша казна што може да се замисли; не може да разбере дека по враќањето ќе добие најголема прегратка што некогаш ја познавал

Тоа е исто како со тебе и Бог. Додека се криеш, плашејќи се од Божјиот гнев, тој сака да те опсипе со бакнежи. Вратете се кон него и ќе го осветлите неговиот живот. Претпоставуваш дека неговото лице ќе биде црно од разочарување, кога всушност тој ќе биде воодушевен , ое насмевка од уво до уво, што те има во својот живот.

Трагедијата е тоа што го сметаме за тешко да поверуваме. Ова е причината зошто критичкото нешто во врска со спасението не е дело, туку вера. Тоа не е нашиот недостаток на добри дела што нè чува од целосно уживање во Бога; тоа е нашиот недостаток на вера во големината на Божјото простување.

* * *

We’re All Сите сме едно во ова

Ние луѓето ги развиваме нашите корумпирани морални мерила кои ни овозможуваат да обележиме одредени гревови како "мали" и "оправдани”. Ако бевме чаши, секој од нас ќе протекуваше. Некои од нас можеби се во полоша состојба од другите, но каква разлика е тоа? Кој би му дал на царот скршено стакло? Ништо несовршено не го достигнува Божјиот минимален стандард. Тоа е навреда за Бога да претпоставиме дека дури и најсветата особа е доволно добра за Бог. Во реалноста, на земјата има само два вида луѓе: безнадежни морални неуспеси кои се придржуваат кон единствениот Спасител на човештвото и безнадежни морални неуспеси кои се обидуваат сами да се соочат со вечноста. Да ја напуштиме верата во себе и да ја ставиме верата во Христовата добрина е како да влеземе во вселенското летало. Зашто дури и најдобрите луѓе да и веруваат на сопствената добрина е како да сенадеваат дека можат да стигнат до небото со скокање високо.

  Исаија 64: 6 Затоа што сите ние станавме како оној кој е нечист, и секоја наша праведност е како загадена облека.

Врежете го тоа во кортексот на вашиот мозок. "Сите ние" - "сите ние" - станавме толку осквернети што дури и најголемите обиди на најсветото лице да прави добро е одбивно како телесна нечистотија.

Значи, навредливи за Бога се нашите највисоки морални постигнувања,како во оригиналното Еврејско писмо кога прибегнува кон навредлив израз за да ја пренесе оваа шокантна вистина. Сосема буквално, без најмало претерување, Исаија вели дека дури и најблагородните човечки обиди за морал се како извалканa менструална крпа. За да се држам до Бога, да му бидам достоен, мојот животен век на службата или листата на гревови што ги избегнав, е како одвратно како гордо да ја прикажува мојата телесна нечистотија.

Најубавиот не-христијанин што некогаш ќе го сретнете е од ѓаволот, измамен, зол и Божји непријател. Секој што не е во духовна заедница со Христос е мртов за Бога. Сите сме во оваа застрашувачка ситуација. Ако си мртов, ти си мртов. Да се тврди дека еден труп е во подобра состојба од друг или пожив од друг е смешно. Дали би се осмелиледа го довлечкате трупот во присуство на царот? Дали би рекле:"Мислам дека треба да се сретнете со овој човек. Мислам дека добро ќе се согласувате,тој е толку добра личност. Неговиот леш воопшто не мириса "?

Чувството, добрината и жртвената љубов на една личност може да биде толку изненадувачки што ќе ги засрами повеќето христијани, но таа личност сè уште греши и платата за грев - еден грев - едно мало прекршување - е смрт.

големина на фонтот="4"> Духовно, сите сме го пропуштиле чамецот. Сите сме во иста очајна ситуација, без оглед дали сме го пропуштиле чамецот за спасување за триесет секунди, триесет минути, триесет дена или триесет години.

Замислете десетина убијци на смртна казна, секој со презир кон останатите и со мислење дека е поморален од другите. Тоа е слика на сите нас додека не се вразумиме.. Кој од нас, обземен од гнев или самоправедност,не му посакал на друг да е мртов? Тоа,рече Исус, нè прави убијци.Доволно е само едно убиство еднаш во целиот наш живот за да бидеме убијци. Со мислата што е зла како делото, сите ние сме силувачи, прељубници, садисти или убијци во очите на Судијата, кој ќе одреди каде ја поминеме вечноста. Дали некој или сите ние на оваа планета сметаме дека нашиот престап е оправдан е ирелевантно. Без разлика дали ни се допаѓа или не, нашиот судија е божествен. Тој не суди според човечките стандарди. Како што ѕвездите се високо над земјата, така се неговите стандарди, и колку побрзо ќе почнеме да размислуваме како него, толку подобро.

Може да се почувствувате уште повеќе осквернети од другите луѓе, но Бог не гледа така на тоа. Неговите стандарди ги разбиваат сите разлики.

За хирургот, вообичаените стандарди за чистота се безнадежно несоодветни. Може да бидете гнасни, а некој друг шета по улицата, изгледајќи беспрекорно, но според стандардите што мора да ги одржува хирургот, и двајцата сте подеднакво недопирливи. Не може да направи никаква разлика ако лицето што му приоѓа е љубовта на неговиот живот или најважната или популарна или најпочитувана личност во светот. Без оглед на тоа колку посебен е некој или колку е чист според нормалните стандарди, хирургот не смее да ги намали неговите стандарди. Така е и со Бога. Можеме да направиме разлика меѓу грешниците, но Бог не може.

За да видиме колку поинаку размислува Бог, размислете за сите катастрофални последици од гревот на Адам. Што направи тој? Ја уби Ева? Уништи целата Едемска градина? Тој едноставно јадеше парче овошје.

Не се работи за тоа да се стави некој подолу за да ја објаснам вистината за расипаноста на сите. Напротив, го правам тоа, бидејќи Божјата копнеж дека секој што ќе го прочита ова ќе биде возвишен, исто како што даночниот собирач смирено се соочи со сериозноста на својот грев и беше божествено воздигнат над високопочитуваниот фарисеј. Се осмелувам да ви се спротивставам на оваа вистина затоа што сакам да не се издигнете само во сопствената проценка, туку во возвишената проценка на Господарот на сите.

Ајде да нурнеме во оваа ледена вистина што се покажа како најтопла бања.

Божјите избрани свештеници, Надаб и Абиху, му принеле жртва на Бога на сличен начин, но не точно идентичен, како што пропишал Господ. Тие не се одвраќале од Господ. Тие дури и не го игнорирале. Тие го обожувале него. А сепак, Бог ги погубил затоа што воопшто ја направиле таа понуда (Левит 10: 1-2). .

Уза, гледајќи во Божјата арка која била во опасност да падне и да биде оштетена,направил инстинктивен, непримерен чин за заштита на арката. Бог го погубил заради смелоста да ја допре Светата Арка (2 Самоил 6: 6-7). .

Ананија и Сафира го продале својот имот и великодушно дале не само десетина од оваа значителна сума, ниту, пак, неколку пати од вредноста на десетината, но толку голем процент што тие целосно очекувале од сите да претпостават дека тоа е вкупниот износ. Тие, исто така, биле погубени.

Се разбира, многу други биле убиени од Бог, но се фокусирав на примери на особено побожни луѓе. Тие му служеле на Бог. Всушност, тие беа во првите редови на она што Бог го правел, а дури ни тоа не ги спасило. Дали со Божјата благодат, кој било од нив отишол на небото, не е на мене да шпекулирам. Меѓутоа, она што е сигурно е дека не само што Бог ги убил, туку направил траен доказ за тежината на својот суд. Јасно е дека судијата на целото човештво знае дека целиот свет треба да ја сфати гравитацијата на крвта на она што сме во искушение да го отфрлиме како тривијално,изводливо лизгање

Случаите како ова не ја покажуваат суровоста на Бога, но неговата изненадувачка трпеливост спрема секој од нас, кој сѐ уште дише. Ние мора да ставиме во нашите глави дека не се само "големите" гревови кои се застрашувачки сериозни. Нашата совест е толку неразбирлива што дури и она што мислиме дека е прифатливо е всушност осквернато. Дури и работи за кои мислиме дека се акти на посветеност на Бога, се доволни за да не испратат во пеколот.

Како и учениците, ние воздивнуваме: "Кој тогаш може да се спаси?" Исусовиот одговорор одекнува низ вековите: "За човекот е невозможно, но за Бога се е можно”. (Матеј 19: 25-26) .

Ако има некој на оваа планета кого Бог може да го направи толку чист и свет што тој ќе се влее во телото на таа личност - и, се разбира, постои - тој може да ви го направи тоа вам

Човек обземен од вина типично се чувствува болно осамен, но вистината е дека сите ние сме прободени во истата духовно катастрофална дилема. Никој освен Исус никогаш не стигнал до Божјиот минимален стандард за божествено прифаќање. За да го достигнете Божјиот стандард не е човечки невозможно - и божествено можно - отколку за некој друг. Вашиот грев не е пострашен од гревот на некој друг. Вашиот пат кон простување е ист како и на секој друг.

Бог силно користел познати христијански водачи од година во година, додека тие тајно вршеле прељубни работи сѐ додека нивниот грев конечно не бил откриен. Речиси сите од нас се шокирани кога прв пат го слушаме ова. Нашата реакција го изложува нашето духовно слепило. Зачудувачкото нешто не е само тоа што Господ ги користел луѓето што редовно извршиле прељуба; она што е зачудувачки е што тој го користи секој од нас. Веројатно, најсветите живи христијани прават работи неколку пати на ден, за кои Господ ќе биде потполно оправдан да ги убие. Сите христијани секојдневно зависат од Божјата благодат, иако повеќето се блиску до тоа да бидат како фарисејот. Некои од нас се борат со зависности кои ги ужаснуваат другите христијани. Останатите од нас се бориме со гревовите што христијаните ги простуваат но го ужасуваат Бог. Не смееме да судиме никого затоа што сето тоа го докажува нашето лицемерие. Ние не смееме да се осмелиме да ја злоупотребуваме Божјата благодат. Ние навистина треба да ги оплакуваме нашите гревови и да се бориме со нив и да му се покориме на потполна послушност на Бога.

Изложувањето на екстремната грешност на сите нас може да биде последното нешто што би го очекувале во веб-страница посветена на помагање на луѓето да си простат, но не се осмелувам да останам подалеку од целосната вистина за Бога. Тоа е вистината, а не полу-лаги, што ме ослободи и ќе ве ослободи вас.

Да, на располагање е целосна прошка, но фарисејот, кој се молел со храмот, отишол дома неоправдан затоа што никогаш не се обидел да побара прошка. Заслепен од сопствената смиреност, тој немал поим за ова што го разгледуваме, иако неговото библиско спознание морало да биде неверојатно посупериорно од тоа на даночниот собирач.

Ако темелите на зградата се распаднат, тоа не е никакво достигнување за да се потврди дека има пукнатини во ѕидот, за потоа да почнете да ги поправате.Целата зграда мора да биде уништена и повторно изградена од нула. Некои луѓе би можеле да мислат дека нивните напори да ја обноват зградата ги докажува нивните високи стандарди, кога само ја докажува нивната глупост. Толку многу луѓе кои мислат дека се христијани се оние што мислат дека зградата што наскоро ќе се распадна во основа е во ред и само треба малку да се реновира. Како и тој фарисеј, тие се во опасно незнаење за тоа како е корумпиран секој од нас.

Сите ние - не само оние кои се благословени со нежна совест - сме во истата хронична потреба од Божјото простување.

Според зборовите на Исус:

  Лука 13: 1-3 Во тоа време имаше некoи присутни кои му кажаа на Исус за Галилејците на кои Пилат им ја измешал нивната крв со нивните жртви. Исус одговори: "Дали мислите дека овие Галилејци биле полоши грешници од сите други Галилејци, бидејќи страдале на таков начин? Ви велам, не, но ако не се покаете, сите ќе загинете на ист начин.  .  . "

Духовните потреби на ладнокрвниот убиец не се поголеми од моите. Меѓутоа, ако тој убиец е повеќе свесен за своите гревови од мене, тогаш јас сум оној во пострашната ситуација.

Ако сѐ уште сте само убедени дека според Божјите мерила, никој не е помалку грешен ниту повеќе грешен отколку што сте вие, ќе направам последен обид да ви ги отворам очите, но ве молам, отидете подалеку од моите обиди и молете се за божествено откровение. / font>

"Никој не е совршен", ние вешто зборуваме. Колку сериозно би го оцениле гревот на садистички поминат час по час по час на мачење до смрт на невин човек? Тоа беше затоа што јас не сум совршен така што вечниот крал на кралевите, миленикот на Божјото срце, бил мачен до смрт. Мојот недостаток на совршенство го изведе гол и јавно го понижуваше.Му го одрав месото со безмилосно камшикување на Невиниот, преку кого беа направени ѕвездите и цвеќињата. Мојата несовршеност непотребно ги зари ноктите низ рацете и нозете на Оној што ми ја даде секоја добра работа во која некогаш сум уживал. Мојот грев го направи тоа. Се осмелувам да го нарекувам мал грев? Според зборовите на Петар, "Го убивте авторот на животот" (Дела 3:15) . Упс! Господарот на господарите е неописливо величествено Битие, кое сам го држи целиот универзум од распаѓање (Евреите 1: 3) . И моите "незначајни лизгања" го убија ова фантастично Битие од кого се егзистира! Буквално е чудо што катастрофалниот настан што го поттикна мојот грев не го поттикна уништувањето на целиот универзум.Се осмелувам ли да го оценувам тоа како нешто помалку од еднакво на најсмртоносниот престап во универзумот?

Секој од нас е монструозно зол. Самоправедните луѓе ја презираат оваа вистина, но она што го навредува горделивиот, ги утешува оние што се совладани од сопствениот грев. Оваа вистина првично изгледа толку разочарувачка што повеќето луѓе го минуваат целиот свој живот бегајќи од него. Оние кои се осмелуваат да се соочат со вистината, сепак, на крајот откриваат дека тоа всушност е една од највозбудливите вистини.

Вистината дека секој од нас заслужува пекол е одличен израмнувач. Тоа само по себе е големо олеснување за понизните.

Повеќето озборувања и клевета се обид да се повлече некој на сопствено ниво. Но, секој што ја разбира вистината што ја истражуваме, сфаќа дека без Христос, сите ние сме веќе на исто ниво. Кога ќе се појават целосните импликации, притисокот за клевета, озборувања и презирни лица исчезнува, исто како што умножени трилиони долари би го испариле секое искушение да се краде или да се посакаат нечии пари. Но, откако нè изедначува, Семоќниот нè воздига далеку подалеку од нашите највисоки соништа додека не го споделуваме Божјиот престол. Од таму, сите обиди да се стави некој надолу исчезнуваат. Само несигурни луѓе прогонуваат од чувство на инфериорност, кои ја чувствуваат "потребата" да се убедат дека се подобри барем од некои луѓе.

Тоа е неуспех да се разбере дека сите ние сме подеднакво осквернети што ги држи милиони луѓе уценувани да ги чуваат виновните тајни - често од оние кои ги сакаат најмногу. Тие чекорат запрепастувачки низ животот, чувствувајќи се разболено и несакано и преплашени дека ако некогаш нивната валкана тајна биде откриена, ќе бидат отфрлени и презрени. Како гангренозна рана што полека убива некого, бидејќи е премногу испреплетена со срам дури и да признае дека му е потребна медицинска помош, така е и виновното минато додека не го направиме ослободувачкото откритие дека немаме ништо да криеме едни од други, бидејќи сите сме подеднакво осквернети

Духовно, луѓето што се свесни за одвратноста на своите гревови се светлосни години пред сите други. Оние што мислат дека се добри се толку измамени од сопствената гордост што треба да жалат. Понизните знаат дека се одвратни злобни, но ако ја прифатат библиската вистина, знаат дека не се сами. Секој на оваа планета е во иста ужасна ситуација, и за секој Христос нуди исто славно решение.

Човечката расипаност ги става Светиот Господ во ужасна дилема. Милениците на неговото срце – тоа сме ти и јас – сме сосема неприфатливи и треба да бидеме вечно уништени. Семоќниот ја реши оваа навидум неможност со смислување начин на кој секој од нас може повторно да биде направен, со што целосно ќе се уништат ефектите од нашиот грев и ќе станеме совршени.

Изненадувачки многу луѓе сметаат дека се повеќе злобни од другите луѓе. Некои дури го земаат во крајност заклучокот дека се непростливи. Фактот дека секој грев, а не само "големите" гревови, ќе испрати некого во вечно проклетство, треба да ги убеди таквите луѓе дека сме заедно во ова. Сепак, библиската вистина дека сите ние сме во иста опасна ситуација е меч со две острици, не ги засекува само оние кои се гордеат со своето "чисто" живеење, туку многу од оние кои се уништени поради некои од нивните гревови. >

Ако "малите" гревови можат да нè осудат во пеколот, тогаш нашите вечност се заснова на нашата подготвеност да се покаеме не само за гревовите што ги сметаме за неоправдани, туку и за оние гревови за кои имаме оправдување. За пример на злобен грев што се трудиме да го оправдаме,земете го во обзир одбивањето да го измолиме Божјиот благослов кон оние што срамно нѐ третираат. Одвратните бруталности што нѐ повредуваат се достојни за пеколот, како што сме и ние самите.(Сетете се, нашите гревови го мачеа до смрт Невиниот Син Божји.) За простување, ние мора да дејствуваме како собирачот на данок, во жалост за нашите гревови. Но, бидејќи "малите" гревови се исто толку смртоносни како оние што нè вознемируваат, за да избегаме од пеколот мораме да им простиме на нашите должници. Затоа е од суштинско значење да не жалиме само за гревовите што ги мразиме, туку и за гревовите што ги сакаме.

Господ слободно ја истура својата невиност на сите што го сакаат. За да ја добиеме Божјата невиност, ние мора да посакаме Бог да не избави - да го извадиме од нашиот живот – гревот.. Ние мора да сакаме да се ослободиме засекогаш од гревот.

Да претпоставиме дека фарисејот брзал кон храмот. Тој свртува на аголот и не гледа дете по средината на улицата, пред неговото магаре да го прегази девојчето до смрт. Влегува во храмот закоравен како и секогаш над своите гревови, но изопачен со вина поради смртта на детето. Дали очекувате од него да му бидат простени сите гревови за кои е виновен, само затоа што тој е исполнет со каење поради несреќа? Всушност, тој може да се фокусира толку многу на несреќата што ќе биде уште помалку свесен за другите гревови. Само ако инцидентот го натерал да го преиспита целиот свој живот и се покае за својата самоправедност, ќе има надеж за него.

Разграничувањето помеѓу "големите" гревови и "малите" гревови во голема мера е човечки изум измислен од грешни грешници очајни да се чувствуваат супериорни во однос на некои други грешници. Истиот Исус, кој беше толку нежен со оние кои го жалеа својот грев, беше бесен со лицемерите. Да очекуваме прошка од Бог додека одбиваме на некој да му простиме е да му кажеме на Бог: "Прави што велам, а не што правам". Што може да биде полицемерно? И покрај сите наши протести, секого што го одбиваме да му простиме, всушност, не е повеќе достоен за пеколот, и не помалку простлив, отколку што сме ние.

Еден грев од кој што мора да се ослободоме е гревот на одбивање да им простиме на другите, бидејќи сакаме Бог да ни прости на нас.

  Матеј 6:15 Но, ако не ги простиш на луѓето нивните престапи,ниту твојот Татко нема да ти ги прости твоите.

  Лука 6: 36-38 "Затоа биди милостив, исто како што и Татко ми е милостив. Не судете, и нема да бидете судени. Не осудувајте, и нема да бидете осудени. Поставете бесплатно, и ќе бидете ослободени. "Дај, и тоа ќе ти биде дадено: добра мерка, притисната,разнишана и претрчана ќе ви биде дадена. Зашто со истата мерка ќе се мери назад кон вас. "

Дарежливоста или мизерноста на мерката што ја користиме за простување на простувањето на оние што нѐ повредија е мерката што Бог ќе ја користи за да ни прости. Како плукање на ветрот, начинот на кој ги третираме другите ќе ни се врати на нашата глава. Ако ги третираме другите како непростливи, тоа е начинот на кој Бог ќе постапува со нас.

Благодатта не е дозвола за грев; тоа е дозвола да не грешиме. Тоа е слобода не само од казната за гревот, туку од врзаноста за гревот.

* * *

Прочистен

Ако е навреда за Божјата светост да се мисли дека нешто супстандардно е доволно добро за Бога, тогаш е навреда за неговата семоќ да се мисли дека за Бога нешто е непоправливо. Или Бог може да ве врати во свето совршенство, или тој не е Бог. И или тој копнее да ве направи како светци и совршени каков што е, или тој не е љубов. Постојат неколку фази за овој процес:

  1. Бог те чека да стигнеш до точката каде што ќе му ја довериш својата морална реставрација во неговата грижа. Оние заветени од сопствената "праведност" остануваат засекогаш тука заглавени. Тие можеле благочестиво да зборуваат за Исус, но нивната вера навистина е во нивните напори да му угодат на Бог. Благословени навистина се тие што се отпуштаат од сопствениот грев и знаат дека ништо помалку од божественото чудо постигнато на крстот може да ги спаси од вечно проклетство.Има неколку нивоа во овој процес:

  2. Дозволувате Бог да ви прости и да стане еден со вас; дозволувајќи му да се однесува кон вас како да сте совршенство на светоста, иако сѐ уште правите морални грешки

  3. Бог ве тренира во побожноста.

  Ова вклучува не само да дејствувате како Бог, туку да размислува како Бог.

  Една од најтажните работи во бракот е кога мажот ја гледа својата жена како неверојатно убава и е толку вљубен во неа, што тешко може да се воздржи, но таа се оддалечува од него, бидејќи се гледа како дебела и непривлечна. Ова не е само болно за жената и некогаш толку фрустрирачко за човекот кој со љубов кон неа ја сака, тоа е особено тажно, бидејќи тоа е толку непотребно. Тој е благословен со сопруга за која смета дека е прекрасна и благословена таа е со сопруг кој се чувствува вака за неа и никој не се радува на тоа небо и земја чувство бидејќи таа е премногу апсорбирана за да ужива во тоа колку е извонредна во неговите очи . Идеално, кога е сама со својот сакан сето она што треба да и е важно е неговото мислење за неа, а не како таа се плаши дека другите ја гледаат или како таа самата гледа. Знам дека понекогаш е тешка борба за една жена да го стори тоа, но ако таа би можела да се откаже од нејзиниот поглед на себеси и да се види себеси низ очите на нејзиниот сопруг, уживајќи во фактот дека ја гледа како убава, и двајцата се отвораат до невидени височини на исполнување и екстаза.

  Исто така, многу во оваа фаза на нашиот духовен живот е посветено да научиме да ги тргнеме очите од себе и да ги центрираме на Бога и неговото уживање во нас. Не е лесно. Ние тежнееме да продолжиме да се враќаме во поглед на себеси, наместо постојано да гледаме во Божји очи. Ако се дисциплинираме за да го задржиме нашиот фокус на Бога, тогаш ако некогаш се гледаме себеси, тоа е како одраз во неговите љубовни очи.

  Во исто време, оваа фаза се карактеризира со растење се повеќе и повеќе кон оној на кој се фокусираме. Постепено се учиме да го надминеме она што го користевме за да ги сметаме за големи нашите гревови. Самата победа потоа станува критичен тест, бидејќи гледајќи на себеси, наместо да произведува срам, може да почне да произведува гордост, што е уште пострашно. Мораме да продолжиме да се фокусираме на Исус и како што ние ќе почнеме да соработуваме со Бога во отстранувањето на други несовршености во нашите животи што претходно не ги забележавме.

  4. Последната фаза се јавува во следниот живот. Вие сте како непорочни како безгрешно Јагне Божјо, а не само од страна на Судијата, кој гледа на вашите гревови, но од Бога всушност вие сте безгрешно совршени во секоја ваша мисла и дело за сета вечност.

Сега, кога знаеме каде оди овој процес, ајде кратко да ја посетиме првата етапа. Божествената љубов кон нас го поттикнува да ни даде големо достоинство, бидејќи не не третира како објекти. Бог може да ни го даде тоа достоинство само ако одбие да не направи совршени во неговите очи, освен ако не го сакаме тоа.

Но забележете ја прогресијата од првата етапа до четвртата етапа. Бог ги третира луѓето како да се сега безгрешни, само затоа што тоа е неминовен заклучок дека тие ќе станат безгрешни. Ние можеме да станеме без грев само со тоа што Бог ги одзема од нас не само гревовите што не одвраќаат, туку и одземајќи ги од нас гревовите што нѐ восхитуваат. И бидејќи Бог ги почитува нашите желби, тој нема да ја наруши нашата волја. Тој нема да нè третира како безгрешен сега ако сега не сакаме да бидеме безгрешни.

Не сме спасени од нашите дела, туку од божественото чудо. Даночниот колектор отиде дома простен пред да има можност физички да направи нешто. Тој го прими божественото чудо на простување, а фарисејот пропушти, не заради тоа што го направи,туку поради неговиот став на срцето. Исус им дал на болните луѓе божествено чудо за исцелување само затоа што тоа го сакале. Ќе се сетиш дека тој често ги прашуваво болните да потврдат дека лекувањето е она што тие навистина го сакале. Исто така, Бог ќе постапува со нас како безгрешни - со други зборови, прости ни - само ако одлучиме дека сакаме да бидеме безгрешни.

Ако имаме рак, голем дел од нас можеби нема да сака да се оперира но нашата неподготвеност не е критично прашање. Сè што е важно е дали и покрај нашите сомневања, ние му дозволуваме на хирургот да направи сé што е потребно за да ги отстрани сите траги од рак и се согласуваме да го следиме тоа, земајќи го лекот што го пропишува потоа. Исто така, голем дел од нас би можеле да го сакаат нашиот грев и да не сакаат да бидат безгрешни, но нашата неподготвеност нема да го одврати Бога сѐ додека ја собереме нашата волја да одлучиме да му дозволиме на Бог да нѐ направи безгрешни и да го посветиме остатокот од нашиот живот соработувајќи со него во овој процес.

Ако сте биле илјада пати повеќе зли од вашите најлоши стравови, тоа нема да го спречи Исус да ве натера да бидете непорочни. Меѓутоа, ако сте биле најсвето лице и сте умреле, мислејќи дека не ви треба исчистување преку Исус, вие ќе изгниете во вечноста во смрдеата на гревовите oд вашиот живот, што сте биле премногу невнимателен за да забележите.

Без исклучок, сите ние сме злосторници, но она што го навредува Бог се злосторници кои мислат дека се подобри од другите злосторници. Оние кои мислат дека се доволно добри само затоа што се чини дека се во малку подобра состојба отколку некои други, веројатно нема да ја видат апсолутната потреба од Исус да ги усоврши. Ова е најстрашното слепило, бидејќи има вечни последици.

Кога луѓето не гледаат голема потреба од прочистување што само Исус може да го даде, Господ нема друг избор освен да се повлече и да ги остави да се обидат да го направат својот пат од пеколот на небо, што секако е невозможно. Нивната единствена надеж е да се вразумат и да признаат дека се достојни за пеколот како и секој човек на оваа планета. Ако само тие ќе се смират на тој начин, Господ ќе брза да ги возвиши

* * *

За тие што пропуштија

Сите ние сме како луѓе со рак што ќе нè убие ако не побараме лекарска помош. Најопасниот акт на животот е да се живее во негирање на "ракот на гревот". Кога се сте крајно болни, нема утеха велејќи: "Неговиот рак изгледа полош од мојот". Само откако ќе признаеме дека го имаме овој "рак" бараме третман за спасување на живот. Значи, иако овој прием првично може да изгледа депресивно, всушност е нашиот пасош за живот и радост. На крајот, тоа е негирање што е страшно и депресивно. Ние мора да се соочиме со лошите вести - дека сме крајно грешни - болни - за да уживаме во славната вест дека можеме да излечиме и да преплавиме со живописно здравје надвор од нашите најлуди надежи.

Ако некогаш се примени изразот: "без болка нема добивка” тогаш тоа е во оваа ситуација.

Ова е причината зошто Исус рече дека благословени се оние што жалат сега. Лука 6: 21,23. . Секој ќе тагува над неговата морална состојба. Единствената разлика меѓу луѓето е времето. Сега жали за твојот грев и ќе го најдеш она што Исус го нуди во чистота и бескрајната радост. Плачете предоцна, и ќе тагувате засекогаш.

  Езекиел 6: 6-9 Во сите ваши места за живеење, градовите ќе бидат отпадни, . . . Убиените ќе паднат меѓу вас, и ќе знаете дека Јас сум Господ. Сепак, јас ќе оставам остаток, за да имате некои што ќе избегаат од мечот меѓу народите, кога ќе бидете распрснати низ земјите. Оние од вас, кои бегаат, ќе ме запаметат меѓу народите, каде што ќе бидат во заробеништво. . . тие ќе се омаловажуваат во сопствениот поглед за злата што ги извршиле во сите нивни гадости. (мое истакнување)

Оние што се на завидно ниво се оние кои жалат додека радоста на простувањето е сеуште на понуда. Нивното жалење ќе се претвори во танцување; нивната тага во бесконечна радост.

Кога ќе стоите пред судијата, тој нема да биде заинтересиран ниту да ги сослуша обвиненијата. Сè што ќе видат неговите проникливи очи е дали сте облечени во Христовата правда - без разлика дали верувате во чистотата на Исус за одобрување, или дали имате смелост да се обидете сами да го направите тоа.

Единствените луѓе кои пропуштаат - и трагично има многу - се премногу арогантни да признаат дека им треба Исусово прочистување или кои одбиваат да веруваат дека тој е доволно моќен за да ги направи цврсти во Божји очи.

Ајде да пробаме парабола. Имало некогаш мала нација во која сите што не биле во царската палата имале труење со храна. Откриле дека секогаш кога луѓето со оваа состојба подготвуваат храна, тие неизбежно ја контаминираат и ја шират епидемијата. Бидејќи не можеле да ја задржат контаминираната храна и не можеле да подготват храна без да ја контаминираат, тие биле во очајна ситуација.

Загрижен од ова, кралот подготвил од своите резерви прекрасен, бесконечен празник на кој сите биле поканети. Протоколот, сепак, пропишувал никој да не може да присуствува на кралскиот празник без да му претстави на кралот високо ценет деликатес што тој ќе го испита, и потоа ќе го додаде на банкетот. Знаејќи дека никој од поканетите не може да обезбеди незагадена храна, самиот цар,на голем трошок, им дал на сите луѓе храна што одговара за цар што потоа можеле да му ја вратат на царот како свој подарок.

Некои го презирале кралскиот подарок за слободен влез. Бидејќи се премногу горди да го прифатат тоа, решија да си го платат сопствениот пат. Така тие подготвија контаминирана храна и му ја понудија на царот. Можете да замислите како царот се чувствувал заради тоа!

Други беа поблагородни затоа што не се осмелија да ризикуваат да го отрујат кралот со храна, но, со ниско мислење за царот, не можеа да поверуваат во неговата великодушност. Тие одлучија дека е премногу добро да биде вистина дека царот ќе го прифати подарокот што го дал сам. Така тие одбија да присуствуваат на празникот и се осудија на глад до смрт. Како мислите дека тоа го направи царот да се чувствува?

Но, некои ја прифатиле великодушноста на царот и, како што секогаш била намерата на царот, со благодарност му дадоа свој дар. По приемот на подарокот, царот ги пречека на празникот, каде што не само што беа спасени од глад, туку уживаа во свечености надвор од сѐ што некогаш знаеа.

На која група припаѓате? Оние што го навредуваат Царот на царевите, нудејќи му ги нивните загадени добри дела? Оние што се осудуваат себеси на умирање од духовно гладување и навреда на Господарот на Славата, одбивајќи да веруваат дека со својата жртва Јагнето Божје ја платило влезната цена? Или оние кои со понизност го прифаќаат Исусовото плаќање да влезат во Божјиот величествен празник? Ве молиме продолжете да читате.

Продолжи  . . .
Како можам да си простувам?


Još Македонски hrišćanskih stranica od istog autora

Not to be sold. © Copyright, 2005, 2019 Grantley Morris. Not to be copied in whole or in part without citing this entire paragraph. Many more compassionate, inspiring, sometimes hilarious writings by Grantley Morris available free at the following internet site www.net-burst.net Freely you have received, freely give.

[Much More!] [E-Mail Me] [My Shame]