Da li je Bog ljubav?

Koliko me Bog voli?

Napisao Grentli Moris

* * *

Dobijanje ličnog otkrivenja

Božije ljubavi prema tebi

Srpski

Ova stranica na makedonskomdeutch,   EnglishPortuguese,  Bemba

 

 

 

 

[logo]

Net-Burst.Net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otkrivanje Božije ljubavi prema tebi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako saznati da li te Bog voli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da li na pomen ljubavi postaneš sumnjičav, osetiš nelagodnost ili nešto gore? Bog razume takve reakcije, češće su nego što se veruje, i najbolje je da ovu avanturu započneš čitanjem Osećate neprijatnost na pomen ljubavi? Kada vas ljubav plaši. U suprotnom, molim da nastaviš čitanje ove stranice.

Ponekad se zapitam da li bi osobi slepoj od rođenja opisati najdivniji zalazak sunca bilo lakše od pokušaja da ovaj uvod učinim uverljivim za milione nas čiji je dosadašnji dodir sa ljubavlju znatno osiromašen ljudskim nesavršenostima. Gorko razočarani ljudskim greškama, mnogi od nas izgubili su nadu u pronalazak iskrene, nesebične ljubavi božanskih razmera – čak i u samom Bogu.

Međutim, makar pre okrutnog sudara sa stvarnošću ljudskih mana, čini se da svako čezne za ljubavlju.

Ljubav je uzbudljiva i ispunjujuća, stalan izvor divota i topline koji donosi radost i zadovoljstvo kao ništa drugo. Daje smisao životu; transformiše sumorno, jednolično postojanje u čistu ekstazu. Stvoreni smo za nju, iako ljudski odnosi dozvoljavaju samo njenu izobličenu, često frustrirajuću senku. Jedino Bog ima stvarno savršenstvo koje tražimo u voljenima, ali naša prepreka su neosnovani strahovi da je Božija ljubav prema nama površna – udaljenija i hladnija od vatrene strasti posebne osobe koja je duboko zaljubljena u nas.

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ali zapanjujuća istina je da tebe – da, tebe, veličanstveni Bog savršenstva, kome ništa nije nemoguće, voli daleko jače nego što je bilo koje ljudsko biće ikada ikoga volelo. Kratka stranica ne može nikoga uveriti u ovo ali negde moramo početi.

Znamo da je posvećena ljubav prema Bogu i čitavom čovečanstvu Božiji prioritet za nas (Marko 12: 28-31), ali ipak se suočavamo sa poteškoćama da volimo kako bi trebalo. Veliki razlog za to je što smo naopačke shvatili situaciju. Mi pokušavamo da volimo da bismo zadobili Božiju ljubav. To je kao da pokušavamo da vozimo automobil bez goriva. Početak ovog procesa se nalazi u otkrivenju zadivljujuće dubine ljubavi koju Bog već oseća prema nama.

  1. Jovanova 4:19 Mi volimo jer je on prvo zavoleo nas.

Ključ za iskrenu i trajnu ljubav prema Bogu, kao i ljubav prema čovečanstvu, nisu toliko pokušaji da volimo već jednostavno fokusiranje na Božiju ljubav prema nama. Otkrivenje i pouzdanje u istinu da je Bog opčinjen nama približava nas njemu i transformiše nas. Ova istina je takođe tajna pobedonosnog života. Kao što sam napisao na drugom mestu:

  Kada se osećamo poraženo, jedna od najvažnijih stvari je fokusiranje na ogromnu Božiju ljubav prema nama. Ne dozvoli lukavim duhovnim bićima da te obmanom navedu na pomisao da je Bog namršten kada padneš u greh. Da, Bog je razočaran, ali kada malo dete koje ima dobre roditelje padne tokom trčanja, šta prvo učini? Potraži utehu od mame i tate. Ti bi isto tako trebalo da otrčiš u Očev zagrljaj za utehu koja ti je potrebna. Bog je na tvojoj strani. Duboko mu je stalo do tebe. Međutim, tvoji duhovni neprijatelji žele da ti stvore osećaj neprijatnosti u vezi sa trčanjem ka Bogu. Oni znaju da mi instinktivno zaziremo od svakoga za koga strahujemo da je ljut ili nezadovoljan nama i da ćemo takvu osobu držati na odstojanju. Tvoji neprijatelji žele da se držiš podalje od jedine Osobe koja te zaista može izbaviti i poraziti njihove pokušaje da ti nanesu štetu.

Čitav tvoj život će zablistati kada svakim delom svog bića budeš znao da te Bog neizrecivo duboko voli. .

Ništa nije uzbudljivije, lepše i toplije od lične ljubavi prema tebi koju oseća najveličanstvenija Osoba u univerzumu.

Niko te ne razume bolje od tvog Stvoritelja. Jedino on je bio sa tobom od tvog samog začeća. Niko ne oseća tvoj bol i uživa u tvojoj sreći kao Bog. Niko ne želi da te kruniše čašću i obasipa poklonima kao on.

Uvid u veličinu Božije lične, vatrene ljubavi prema tebi preplaviće tvoj život mirom i sigurnošću kao ništa drugo u univerzumu. Posle toga, smrt ni katastrofa nikada neće moći da ti oduzmu večitu ljubav koja pulsira u tebi. Odjednom će život dobiti smisao kao nikada ranije.

Da, Bog sa moćima van granica ljudskog poimanja uživa u tebi, voli te intenzivnije od najposvećenije majke ili najponosnijeg oca ili deke i bake, i više nego što je najzaljubljeniji partner ikada voleo.

Međutim, Božiji duhovni neprijatelji neumorno traže načine da sabotiraju tvoju svest o intenzitetu Božije svete i bezgranične ljubavi prema tebi. Svaki hrišćanin na ovom svetu izložen je ponavljanim napadima. Ostajati svestan Božije ljubavi prema nama i ubeđen u njenu veličinu jedan je od najvećih i najdužih životnih izazova.

Neosnovan strah da je opraštajući Gospod pun ljubavi nezadovoljan nama je teško breme. Ispija naš entuzijazam i oslabljuje našu želju da sarađujemo sa Bogom u pogledu dobijanja svih prelepih stvari za koje naš milostivi Gospod čezne da u njima uživamo. Ovome dodaj sigurnost saznanja da je Kralj svih kraljeva očaran tobom; da si na vrlo stvaran način centar njegovog univerzuma i da je nesebično posvećen maksimiziranju tvoje večite sreće. Uvid u Božiju beskrajnu ljubav će svaki deo tvog života vinuti u pobedu. Tvoja vera će poleteti i inspirisati zapanjujuće nivoe postignuća.

Zato, obeleži ovu stranicu radi lakog pronalaska, zatim pročitaj sve linkovane stranice koje će ti biti blagoslov. Svaka od njih pažljivo je sastavljena da uveća tvoju svest o najvećoj ljubavi koju bi iko ikada mogao da sanja, čime će se uvećati tvoje uživanje u toj ljubavi. Dok istražuješ linkove pronaći ćeš utehu, kao i pomoć koja će raspršiti tvoje sumnje u Božiju dobrotu, milost, plemenitost i pravednost, i sumnju da te Bog vidi kao išta manje od posebne osobe koju obožava.

Neverovatno sam uzbuđen što ću te povesti u najveću, najuzbudljiviju životnu avanturu. Međutim, ako bih želeo da ti pomognem da iskusiš lepote igranja sporta, koliko god želeo da učinim sve za tebe, veliki deo zavisio bi od toga koliko ti sam učestvuješ. Isto važi za najbolju životnu avanturu: daću sve od sebe, ali što se ti više potrudiš, to će rezultat biti bolji. Zapravo, bez obzira na to ko si, ako nadmašiš moju odlučnost da tražim Božije srce, ne postoji razlog da ne nadmašiš moje uživanje u Bogu. Izazivam te da me baš tako osramotiš. Naravno, ne mogu te odvesti dalje od mesta do kog sam stigao, ali biću izuzetno počastvovan ako me Bog upotrebi da pokaže put.

Pre nego što krenemo, trebalo bi da se pomolimo. Molim te da mi se pridružiš.

  Milostivi Bože,
  Želim da budeš ljubav mog života. Slušam kako drugi imaju besmislena osećanja i dramatična duhovna iskustva ali ponekad se čini da je jedino što ja osećam odbačenost. Želim da te vidim kao toplog, bliskog i savršenog u svim svojim putevima ali ponekad mi deluješ hladno, ravnodušno i kao da imaš miljenike.

  Ako si zaista Bog beskrajne ljubavi, Bog čija je ljubav tako zapanjujuća da prevazilazi znanje (Еfescima 3:19) i koji ima moć da čini stvari koje ne mogu ni da zamislim (Еfescima 3:20) , usuđujem se da zatražim ljubav koja nadmašuje moje najluđe snove.

  Ipak, želim ne samo uzbuđenje i ispunjenost već stvarnost. Ne želim da se zanosim sentimentalnim besmislicama. Ne želim ni da skrenem na put površnosti i time propustim veličanstvenost koju nudiš. Ne želim da se zavaravam niti da propustim najbolje što imaš za mene. Molim te otvori moje oči, da ugledam tvoju pravu prirodu. Želim da te upoznam onakvog kakav zaista jesi i hrabrost i odlučnost da posvetim svoj život onome što otkriješ. Zato te molim za duhovno otkrivenje, božanski susret tako snažan da, bez obzira da li do toga dođe brzo ili sporo, unese sasvim novu dimenziju u moj život. Ako si ti toliko predivan da upoznati te znači voleti te, kao što se kaže čak i za ljubazne ljude, i ako je voleti tebe istinski život (Jovan 17: 3), učini da spoznam savršenost i zapanjujuću lepotu tvoje dobrote. Osvoji me. Ako je najveća zapovest ljubiti tebe kao mog Boga svim svojim srcem, dušom i umom (Matej 22: 37-38), osnaži me da te uporno tražim dok ne dobijem otkrivenje tvoje ljubavi koje je toliko stvarno i duboko da te zaista zavolim svim svojim srcem.

  Ne iz ponosa ili sebičnosti već čežnje da te usrećim, želim da ti se približim više nego prosečan hrišćanin. Neka dobijem odlučnost da učinim sve što je potrebno da ne bih opljačkao samog sebe i slomio tvoje srce tako što propuštam jedinstveno ispunjenje i vrhunac ekstaze i intimnosti sa tobom za koju je, da bismo u njoj zajedno uživali, Hrist podneo nezamislivu agoniju.

  Bojažljiv sam u pogledu puta na koji me ovo može odvesti ali savršena ljubav izgoni strah (1. Jovanova 4:18) a ti bi trebalo da budeš savršena Ljubav. Ako si zaista savršena Ljubav, jedino si ti potpuno bezbedan, i otvaram ti svoje srce. Budi sa mnom dok čitam stranice koje slede. Osnaži me da ih upotrebim kao opremu da zaronim duboko u duhovnu stvarnost.

  Međutim, pre nego śto mogu da ovo očekujem od tebe, moram se rešiti uznemiravajućeg problema. To ne bi trebalo biti teško kao što mi deluje jer je jedna od olakšavajućih strana kod približivanja tebi sloboda da budem ono što jesam. Ne moram da krijem svoje greške jer ih ti već znaš. Nadalje, u svojoj Reči ponovo i ponovo potvrđuješ da rado dovodiš u stanje blistave nedužnosti svakoga ko priznaje svoje greške i da uzdižeš sve koji postanu skromni.

  Ne mogu očekivati da učiniš da ugledam tvoju ljubav ako sam zaslepljen arogancijom. Zbog toga ću biti iskren prema tebi. Zovem te Bogom ali te istovremeno kritikujem kao da si ti bez mudrosti a ja onaj sa beskrajnim znanjem i inteligencijom. Zovem te svojim Gospodom (gospodarom) a ipak ti naređujem stavom: “Bože učini ovo na ovaj način” kao da sam ja gospodar a ti moj sluga. Istina je da ti nikome ništa ne duguješ; mi tebi dugujemo sve. Ti nastavljaš da daješ a mi u svojoj sebičnoj aroganciji nastavljamo da uzimamo, svako od nas. Ti nikada nisi zgrešio protiv nas; mi ne bismo mogli da izračunamo koliko puta smo zgrešili protiv tebe, ali si ti svaki put okrenuo drugi obraz i nastavio da opraštaš dok smo mi imali obraza da te besramno optužujemo lažno.

  Gospode, ne čine ovo samo drugi ljudi, već i ja. Ne tražim samo tvoje oproštenje i pročišćenje, tražim da mi pokažeš sve što moram uraditi dok zajedno sa tobom iz svog života izbacujem aroganciju, ogorčenost i sve druge mrlje koje duhovno zaslepljuju; sabotirajući moju sposobnost da sagledam tvoju lepotu.

  Sada, ako sam sebi dao dovoljno vremena da rešim ove ključne probleme, dođi i budi sa mnom dok čitam ove stranice.


  Spoznanje dubina Božije ljubavi prema nama ne samo da uzdiže naše uživanje u Bogu do nebeskih razmera već ima moć da rasplamsa sve aspekte našeg duhovnog života. Svestan od kolike kritične važnosti je ovo, posvetio sam svoj život pisanju nekoliko stranica da vam pomognu u ovome.

Možeš da pronađeš ljubav: Šta tvoje fantazije otkrivaju

Vi ste voljeni! Poznavanje Božije ljubavi prema tebi

Vi ste posebni Bogu! Zbog čega ste nezamenljivi u Božijim očima

Zadivljujuća ljubav: Beskrajna ljubav beskrajnog Boga

Božija nežna ljubav

Odmaranje u beskrajnoj ljubavi

Još srpskih hrišćanskih stranica od istog autora

* * *

 

 

 

 

[logo]

Net-Burst.Net

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разбирање на Божјата љубов за тебе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Како да знам дали Бог ме сака

 

 

 

 

[logo]

Net-Burst.Net

Deepening your Awareness of God’s Personal Love for You

Feeling Loved by God

  Help when you yearn to feel God’s love, but cannot.

Staggering Bible Truths About God’s love, and How to Believe Them

  Long, but highly recommended. It is the detailed page referred to earlier.

Obstacles to Believing You are the Apple of God’s Eye

* Doubts about God’s Goodness

  The slightest doubt about God’s goodness will deeply erode our ability to know how passionately loved of God we are, and will damage our ability to delight in him and enjoy him.

  If key people in your life – perhaps even Christians – have been cold or critical or treated you harshly, it is usual to end up thinking this is how God feels about you. In reality, the forgiving Lord feels warmly and tenderly towards you. He believes in you and sees you in the best possible light. For biblical proof that God longs for you to be kind to yourself, see Hate Yourself? God doesn’t!

  The fruit of the Spirit (Galatians 5:22-23) – the very heart of God – include selfless love, gentleness, patience, kindness, goodness, and faithfulness, and yet the deceiver, the enemy of our souls keeps tempting us to worry that God might be harsh, unfair, quick to condemn, reluctant to forgive, egotistical and lacking in compassion.

  For help with this, please see:

   Is God Like a Perfect Mother?

    Those who through bad experiences with men are apprehensive about what seems the masculine or fatherly side of God can warm to the knowledge that God’s beautiful nature has aspects that in humans would be called feminine or maternal. Both genders were made in God’s image. Warm to the realization that God epitomizes – and far surpasses – the best of both.

   Hate God?

    No matter how much you might think you hate God, you have simply misunderstood. You actually agree with him more far than you realize.

   God’s Wonderful Will For You

    The Almighty is not a kill-joy, nor arrogant, nor selfish. No one has your best interests at heart like your Lord.

   The Ultimate Revenge

    Explains how, at stupendous cost to himself, the good Lord has resolved the seemingly impossible tension between him loving his enemies (including your enemies) and yet passionately wanting to vindicate you and shower you with his extravagant love by fully avenging every injustice you have ever suffered.

   Why God’s Anger is Comforting

    Surprising insights into why God’s Anger reveals his love. Correctly understood, God’s wrath makes him even more lovable.

   God & Suffering

    Still more help

* Feelings

  Rarely do feelings perfectly match reality. There are big differences, for example, between being afraid and being in danger. So it is with being stupendously loved of God and feeling loved.

  God intends us to live by faith, not feelings, and it is vital that we do this because such things as medically-induced depression or anxiety (often undiagnosed) or spiritual trials or satanic attacks, deepen or even grossly distort one’s feelings.

  For a much deeper understanding of this vital topic, see:

* Fearing God might have totally rejected you

  For help, see:

   Rejected by God?

    This shows powerfully through Scripture how God did not give up on people even when on the surface he seemed to give them no hope of acceptance.

   Extreme Grace

    About a Christian who kept doing all he could to force God to reject him. A deeply moving testimony highlighting God’s tenderness and extreme patience and love toward us.

   Unforgivable?

    This links you to vast resources for people riddled with guilt and hopelessness

* Feeling you have let God down

* When God seems to favor other Christians over you


More Help in Fostering Your Love for God

In Love with God

  A woman inspires us as she tells of her passion for God despite at one time feeling let down by him.

Jesus, Our Brother, Our Example

  The love God has for you is not only like that of the perfect friend, lover, mother and father, but also like that of the perfect brother or sister. To be born again means that, spiritually, we have in our being the very genes of God. Explore the exciting implications.

Love’s Rest

  Enjoying God: God’s Cure for Burn Out.

Developing Your Love Affair with God

  Expounds all the elements involved in developing intimacy with God.

How to Fall More in Love with God

  Although the topic of prayer is featured, this page, and the one it leads to, will significantly help you fall in love with God, with simple, practical suggestions.

Related Topics

Is Your God Too Small? How to Know God Deeper

  A Very Important Webpage

When Doubt Knocks

  Earlier links above focus specifically on doubting God’s love. This deals with doubting in general.

How to Change Your Self-Image

  Our self-image deeply affects our ability to believe we can be loved. We need to see ourselves through God’s eyes, not through our own eyes or our guess as to how other people see us.

Comfort, Understanding and Healing for Abuse Survivors

  Regardless of one’s gender, one of the many benefits of healing from physical or sexual abuse or child abuse is an increased ability to feel. It has enormous implications for our ability to feel God’s love and to trust and enjoy him.


As an act of thanks for this website, Toni Gilyard sent me her poem ( © Toni Gilyard, 2002, 2006) that lets us glimpse the exquisite delight each of us can find in God’s love. She writes of God:

  You are intimate and obvious
  and delicious and satisfying
  and intoxicating and sobering
  You are passionate and steady
  and amazing and gentle
  and invigorating and oh so very quiet . . .
  I am out of words for now
  words describe . . . and limit
  words contain – restrict – define and explain
  Let me be out of words for now
  Let me stay here in this silent love . . .
  Resting in the glaring mystery of you
  Hushed in the majestic awe of you . . .

Net-Burst.Net [logo] Net-Burst.Net


Topics Covered in the Entire Site

 

 

 

 

[logo]

Net-Burst.Net